Θεραπεία σύνθετων ανευρυσμάτων αορτής

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ανεύρυσμα αορτής
Ανεύρυσμα αορτής ονομάζεται η διάταση της αορτής. Η αορτή είναι το μεγαλύτερο αγγείο του σώματος το οποίο ξεκινά από την καρδιά, περνά από το θώρακα και την κοιλιά και στο επίπεδο του ομφαλού χωρίζεται στις δύο λαγόνιες αρτηρίες οι οποίες καταλήγουν στις αρτηρίες των κάτω άκρων. Σύνθετο ανεύρυσμα αορτής ονομάζεται το ανεύρυσμα το οποίο είναι πολύ κοντά ή περιλαμβάνει κλάδους της αορτής που αιματώνουν ζωτικά όργανα της κοιλιάς, του θώρακα ή του εγκεφάλου.

Γράφει ο κ. Σταύρος Καλλιάφας Αγγειοχειρουργός, Διευθυντής Aγγειοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

 

Η αορτή τροφοδοτεί με αίμα όλα τα όργανα του σώματος και χωρίζεται στα εξής επιμέρους τμήματα: Ανιούσα Αορτή (κοντά στην καρδιά), Αορτικό Τόξο (τροφοδοτεί με αίμα τα άνω άκρα και τον εγκέφαλο), Κατιούσα Θωρακική Αορτή (μέσα στο  θώρακα) και Κοιλιακή Αορτή (μέσα στην κοιλιά). Ειδικότερα η κοιλιακή αορτή, χωρίζεται σε Υπονεφρική  και Υπερνεφρική (κάτω και πάνω από τις  αρτηρίες που αιματώνουν τους νεφρούς αντίστοιχα).

H σημαντικότερη επιπλοκή ενός ανευρύσματος είναι η ρήξη, η οποία εάν συμβεί είναι συνήθως θανατηφόρα λόγω κατακλυσμιαίας αιμορραγίας. Ο κίνδυνος ρήξης του ανευρύσματος είναι ανάλογος με τη διάμετρό του.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι θεραπείας των ανευρυσμάτων, η διαδερμική αναίμακτη (ενδαγγειακή) και η ανοικτή χειρουργική. Τα προτερήματα της αναίμακτης μεθόδου είναι προφανή: αποφυγή γενικής νάρκωσης, απουσία τομής, ελαττωμένες επιπλοκές, ελαττωμένη θνητότητα, άμεση έξοδο από το νοσοκομείο, γρήγορη ανάρρωση και  απουσία μετεγχειρητικού πόνου.

Τα συχνότερα ανευρύσματα εμφανίζονται α) στην κοιλιακή αορτή κάτω από τις αρτηρίες των νεφρών (υπονεφρικά) και β) στη κατιούσα θωρακική αορτή. Στους δύο αυτούς τύπους ανευρυσμάτων, εδώ και αρκετά χρόνια, η διαδερμική αναίμακτη μέθοδος με τη χρήση τελευταίας γενιάς ενδομοσχευμάτων (αορτικά stent) έχει σχεδόν πλήρως αντικαταστήσει την ανοικτή χειρουργική επέμβαση με άριστα αποτελέσματα.

Τα τελευταία χρόνια η πρόοδος της τεχνολογίας μας έχει επιτρέψει να επεκτείνουμε τη χρήση της διαδερμικής μεθόδου και στα Σύνθετα Ανευρύσματα. Η αναίμακτη θεραπεία στις θέσεις αυτές επιτυγχάνεται με τη χρήση εξειδικευμένων Θυριδωτών (Fenestrated) ή Διακλαδούμενων (Branched) ενδομοσχευμάτων.

Στις επεμβάσεις αυτές αρχικά τοποθετείται το σώμα του ενδομοσχεύματος (αορτικό stent) και στη συνέχεια εφαρμόζονται προηγμένες ενδαγγειακές τεχνικές και τοποθετούνται εξειδικευμένα stent σε όλα τα αγγεία που ξεκινούν από το ανεύρυσμα και καταλήγουν σε ζωτικά όργανα. Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται σε σύνθετα ανευρύσματα της κοιλιάς (υπερνεφρικά) και του θώρακα (θωρακοκοιλιακά, ανευρύσματα του αορτικού τόξου).

Στα ανευρύσματα αυτά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και αντενδείξεις για την εφαρμογή της διαδερμικής ή της ανοικτής επέμβασης. Πρός το παρόν, σε υγιείς κατά τα άλλα ασθενείς, η ανοικτή επέμβαση παραμένει η θεραπεία εκλογής.

Όμως, σε ασθενείς με  συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, η διαδερμική αναίμακτη επέμβαση εφαρμόζεται με αυξανόμενη συχνότητα και πολύ καλά αποτελέσματα.

Στην Α’ Αγγειοχειρουργική Κλινική του ΥΓΕΙΑ διενεργούνται με τον πλέον σύγχρονο και ασφαλή τρόπο όλες οι διαδερμικές αναίμακτες και ανοικτές επεμβάσεις της Αγγειοχειρουργικής. Όλες οι επεμβάσεις γίνονται στο Υβριδικό Χειρουργείο, το οποίο είναι το μοναδικό Υβριδικό Χειρουργείο στην Ελλάδα και εφάμιλλο των κορυφαίων Υβριδικών Χειρουργείων τελευταίας γενιάς παγκοσμίως. Σε όλους τους ασθενείς χρησιμοποιούνται μόνο τελευταίας γενιάς και διεθνώς καταξιωμένα ενδαγγειακά υλικά.

Πηγή: www.hygeia.gr