Τελικά η ντομάτα αδυνατίζει ή παχαίνει;

  • Iatropedia
Το ερώτημα αυτό έχει σταθεί καθοριστικό για τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν δίαιτα. Η ντομάτα στη διατροφή τους θα τους βοηθήσει να αδυνατίσουν ή δεν ενδείκνυται, επειδή παχαίνει; Στο κείμενο που ακολουθεί θα διαβάσετε όχι μόνο τι κάνει η ντομάτα σε μια δίαιτα αλλά και την ευεργετική δράση του λαχανικού αυτού στον οργανισμό. Θα βρείτε επίσης χρήσιμα κόλπα για το πως μπορούμε να καταναλώσουμε μια ντομάτα εκτός από την σαλάτα...

Ντομάτα ή τομάτα όπως θέλετε πείτε την…λατρεμένη, κόκκινη και στρογγυλή, λαχανικό (ή φρούτο για τους γεωπόνους) παντός καιρού με απίστευτα οφέλη για την υγεία. Βασικό προϊόν του μποστανιού μας, καμάρι κάθε καλού κηπουρού.

Σκεπτόμενος αυτό το λίγο παρεξηγημένο λαχανικό πάντα μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα του παππού μου στο χωριό που μου έδινε πάντα να φάω στο χωράφι την πρώτη μικρή ντομάτα του καλοκαιριού. Και λέω παρεξηγημένο γιατί επικρατεί σε πολλούς η ιδέα ότι η ντοματούλα παχαίνει και παχαίνει. Λάθος ΜΕΓΑ και ΤΡΑΝΟ μιας και μια μέτρια ντομάτα (200γρ) έχει μόλις 36 θερμίδες μαζί με πολύ νερό, πολλά ιχνοστοιχεία και κυρίως πολλά αντιοξειδωτικά. Άρα μας ενυδατώνει τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, που κατά κανόνα καρποφορεί, χωρίς να μας προσδίδει παραπανήσια κιλά…δώρο Θεού για να μην αφυδατωνόμαστε.

Τα οφέλη της δεν σταματούν εδώ, μιας και το λυκοπένιο ισχυρότατο αντιοξειδωτικό ασκεί προστατευτική δράση ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνων ενώ φαίνεται να επιδρά και στην μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Για να υμνήσουμε λοιπόν λίγο περισσότερο την αγαπημένη μας φίλη, έρευνα έδειξε ότι τονώνει επίσης το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Και αφού λύση δόθηκε στην παρεξήγηση ας σκεφτούμε πως θα την εντάξουμε στο διαιτολόγιο μας. Στα τέσσερα, σε ντοματοσαλάτα, σαν φρέσκος χυμός ή σαν πολτός χωρίς πολλά αλάτια, λίπη και συντηρητικά μπορεί να μας προσφέρει τις χάρες της. Ψημένη μάλιστα ή βρασμένη φαίνεται πιο δραστική στην προστασία της υγείας μας…άρα μην ξεχάσετε να την βάλετε στην κατσαρόλα ή στην ψησταριά σας. Στις σάλτσες σας ρίξτε την χωρίς φόβο, σαν άλλοι Ιταλοί μάγειρες, μιας και τώρα είστε σίγουροι ότι δεν παχαίνει η ντομάτα στο «κοκκινιστό» αλλά το λαδάκι το πολύ. Κάντε λοιπόν κοκκινιστά ελαφρά με μπόλικη ντομάτα και μυρωδικά να τα χαρούν οικογένεια, φίλοι και συγγενείς.

Μιας και μποστανιού εστί λόγος, το καλοκαιράκι αφού βγουν όλες μαζί οι ντοματούλες σαν «κόκκινη» διαδήλωση μπορείτε να τις κάνετε φρέσκο χυμό με την πούλπα τους (την σάρκα, την φλούδα και τους σπόρους) και να τον καταψύξετε, να έχετε το φθινόπωρο… και μην ξεχάσετε να την πλύνετε καλά.

Και επειδή δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά του κηπουρού από το να φιλέψει τους φίλους του, χαρίστε τα οφέλη της και σε αυτούς απλόχερα.

Πούνης Γεώργιος, MSc

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Υπ. διδάκτορας Παν. Μάαστριχτ

www.dietpounis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

τι προσφέρει η χορτοφαγία σε σχέση με το κρέας και το ψάρι

γιατί δυσκολευόμαστε να ξεκινήσουμε δίαιτα

πότε πρέπει να ρίξουμε τη χοληστερίνη

μάθετε τα πάντα για την παχυσαρκία και τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της

τι μπορούμε να πάθουμε από την έλλειψη μαγνησίου

αυτοί είναι οι 5 παχύτεροι άνθρωποι στον κόσμο. ΦΩΤΟ