“Τεχνητό πάγκρεας” βοήθησε διαβητική να γεννήσει φυσιολογικά

  • Iatropedia
Μια διαβητική γυναίκα έγινε η πρώτη στον κόσμο που καταφέρνει να φέρει στον κόσμο με φυσιολογικό τοκετό το παιδί της, χάρη στην χρήση ενός πρωτοποριακού τεχνητού παγκρέατος, το οποίο δεν αποχωρίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Πρόκειται για την 41χρονη Catriona Finlayson-Wilkins, η οποία την περασμένη εβδομάδα γέννησε τον γιο της, Euan, πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Norfolk.

Το συγκεκριμένο σύστημα ελέγχου και ρύθμισης της ινσουλίνης στο αίμα, φοριέται εξωτερικά, είναι αρκετά μικρό και με τη λειτουργία υποκαθιστά κατ' ουσίαν τον ρόλο του παγκρέατος, όταν αυτό δυσλειτουργεί. Η Catriona έχει διαβήτη τύπου 1 και φόρεσε τη συγκεκριμέν συσκευή σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, προκειμένου να περιορίσει στο ελάχιστο τα συμπτώματα του διαβήτη.

Η συσκευή APDS (Artificial Pancreas Device System) ελέγχει συστηματικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και ρυθμίζει την έκκριση ινσουλίνης, μέσω μιας σχετικής αυτοματοποιημένης τεχνητής τρόμπας.

Η επικεφαλής ερευνήτρια της έρευνας για τη χρήση του συστήματος APDS, δρ Helen Murphy, υποστηρίζει ότι η γέννηση του γιού της 41χρονης Catriona αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του διαβήτη σε μια εγκυμοσύνη, αφού, ο κίνδυνος προβλημάτων στον τοκετό (ανωμαλίες εκ γενετής, υπέρβαρα βρέφη, πρόωρος τοκετός, βρέφη που γεννιούνται νεκρά κ.α.) είναι πολύ μεγαλύτερος για γυναίκες που έχουν διαβήτη.

Επίσης, η θεραπεία του διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη εμπεριέχει πολλούς κινδύνους επειδή τα επίπεδα των ορμονών μεταβάλλονται διαρκώς και είναι δύσκολο να ελεγχθούν τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις άλλες διαβητικές μητέρες έχουν ήδη γεννήσει στο ίδιο νοσοκομείο, μετά τη χρήση της συσκευής, αλλά με καισαρική τομή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβήτης κύησης: Όλα όσα θέλετε να μάθετε!

Τα πάντα για τον διαβήτη. Πότε κινδυνεύουμε;