Τα περιττά κιλά πλήττουν διαφορετικά την υγεία αντρών και γυναικών – Δείτε πώς

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κιλά
Το να είναι κανείς υπέρβαρος, ή παχύσαρκος αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες, αφού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Lancet, οι άντρες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα από τα περιττά κιλά.

Οι επιστήμονες λένε ότι αν και οι λόγοι πίσω από αυτή την τάση είναι ασαφείς, η έρευνά τους είναι σύμφωνη με άλλες παλαιότερες, οι οποίες δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι άνδρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη και έχουν υψηλότερα επίπεδα επικίνδυνου λίπους στο συκώτι σε σχέση με τις παχύσαρκες γυναίκες.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών συγκέντρωσε στοιχεία από 189 επιμέρους μελέτες σε όλο τον κόσμο, με τη συμμετοχή σχεδόν 4 εκατομμυρίων ανθρώπων. Επικεντρώθηκαν σε άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ και δεν είχαν μακροχρόνιες ασθένειες, όταν είχε αρχίσει η κάθε έρευνα, σε μια προσπάθεια να αποκλείσουν εκείνους τους ανθρώπους που είχαν χάσει βάρος επειδή κάπνιζαν πολύ, ή επειδή είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας. Συνολικά, βρήκαν ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται ανάλογα με το πόσο πιο υπέρβαρο είναι ένα άτομο.

Και αυτός ο δεσμός μεταξύ της παχυσαρκίας και του πρόωρου θανάτου ήταν ισχυρότερος στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Για παράδειγμα, ένας παχύσαρκος, αλλά -κατά τα άλλα- υγιής άντρας που ζει στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι η πιθανότητα να πεθάνει πριν από την ηλικία των 70 ετών είναι περίπου 29%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο 19% για έναν άνδρα με φυσιολογικό βάρος.

Την ίδια στιγμή, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για μια γυναίκα στις ΗΠΑ θα αυξηθεί από 11% (αν έχει υγιές βάρος) στο 14,6% (αν είναι παχύσαρκη).

Ο καθηγητής Sir Richard Peto, δήλωσε σχετικά: “Το κάπνισμα προκαλεί περίπου το ένα τέταρτο όλων των πρόωρων θανάτων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, και οι καπνιστές μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο αυτό αν κόψουν το τσιγάρο (…) Αλλά το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία προκαλούν, πλέον, περίπου έναν στους επτά πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη και έναν στους πέντε στη Βόρεια Αμερική”.

Τα στοιχεί της μεγάλης μετα-ανάλυσης δείχνουν, επίσης, ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται στο άλλο άκρο του φάσματος, για τα άτομα με μικρότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

>>>Υπολογίστε τον δικό σας ΔΜΣ με το μοναδικό online εργαλείο του Iatropedia.gr<<<

Ωστόσο, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η συσχέτιση του ΔΜΣ με την πιθανότητα πρόωρου θανάτου είναι πολύ αδύναμη, για να μπορέσει να “μεταφραστεί” σε επίσημες κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία.

http://www.bbc.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι θα χάσετε κιλά χωρίς δίαιτα και γυμναστική – Το μυστικό 30′ πριν από κάθε γεύμα

Υπέρβαρα παιδιά: Πώς να τα βοηθήσετε να χάσουν κιλά με υγιεινό τρόπο

Δίαιτα και γυμναστική: Τρεις λόγοι που δεν χάνετε όσα κιλά υπολογίζατε

Αδυνάτισμα: Πώς θα καταφέρετε να μην ξαναπάρετε τα χαμένα κιλά

Πώς ΔΕΝ θα πάρετε κιλά αν κόψετε το κάπνισμα

Δίαιτα: Χάστε 3,5 κιλά σε 2 εβδομάδες – Καθημερινό μενού υγείας