Τα πάντα για τον τράχηλο της μήτρας ποιες ασθένειες πρέπει να προσέχουμε

  • Iatropedia
Γνωρίζετε τι ακριβώς είναι ο τράχηλος της μήτρας; Ποια είναι η φυσιολογία και ποια η παθολογία του; Σε ποιες ασθένειες είναι επιρρεπής; Πως ο γυναικολόγος κάνει την εξέταση του; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε πλήρως και θα λυθούν όλες σας οι απορίες.

Του Ευάγγελου Καμπόλη

Χειρουργού, μαιευτήρα, γυναικολόγου

Ο τράχηλος είναι το κατώτερο τμήμα της μήτρας,όπου ενώνεται με το ανώτερο που ονομάζεται σώμα και φιλοξενεί το έμβρυο στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι ένας ινομυωματώδης σωλήνας με τον οποίο επικοινωνεί το σώμα της μήτρας με τον κόλπο. Διαστέλλεται κατα την διάρκεια του τοκετού, μέχρι που εξαλείφεται, για να αρχίσουν οι εξωθήσεις που θα ολοκληρώσουν τον φυσιολογικό τοκετό με την έξοδο του εμβρύου.

Ο τράχηλος καθίσταται ορατός κατα την γυναικολογική εξέταση μετά την διάνοιξη των κολπικών τοιχωμάτων,με την χρήση του κατάλληλου κολποσκοπίου.Το κατώτερό του τμήμα που προβάλλει στον κόλπο καλύπτεται απο τα δυο είδη επιθηλίων: το πλακώδες επιθήλιο στον εξωτράχηλο και το αδενικό στον ενδοτραχηλικό σωλήνα που παράγει βλέννη. Το σημείο όπου συναντιώνται οι δύο τύποι επιθηλίου, ονομάζεται ζώνη μετάπτωσης και είναι το σημείο που εμφανίζεται το σημαντικότεο ποσοστό παθολογίας του τραχήλου.

Στις παθολογικές καταστάσεις περιλαμβάνονται οι ανατομκές ανωμαλίες, όπως είναι η στένωση -απόφραξη του τραχηλικού σωλήνα, και μπορούν να οφείλονται, ή σε κληρονομική δυσπλασία ή σε κάποια βλάβη (λοιμώξεις, κακοήθεις βλάβες, ακτινοβολία, ατροφία ή χειρουργικοί χειρισμοί), όπου προκαλούν δυσλειτουργία, τόσο στην παραγωγή βλέννης, όσο και στη γονιμότητα, καθώς και στην παροχέτευση της εμμήνου ρύσεως, με δημιουργία έντονου κοιλιακού άλγους κατά τη διάρκειά της και ενίοτε αιματόμητρα ( συλλογή αίματος στην κοιλότητα της μήτρας).

Ακόμα, λοιμώξεις, οι οποίες συνήθως ελέγχονται και αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα με εκείνες του κόλπου, διαφέρουν ως προς την κλινική εικόνα και τις αιτίες που τις προκαλούν. Συνήθως, λοιμώξεις στον τράχηλο προκαλούν: ο γονόκοκκος, τα χλαμύδια, η τριχομονάδα, οι μύκητες, το ουρεάπλασμα, το μυκόπλασμα, οι κόκκοι, καθώς και οι ιοί του έρπητα (HSV) και των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Επιπροσθέτως, οι πολύποδες του τραχήλου είναι ογκίδια, όπου ανήκουν στην παθολογία του τραχήλου, συνήθως δεν ξεπερνούν τα 1,00cm – 1,50cm και τους ανακαλύπτουμε τυχαία είτε κατά την γυναικολογική εξέταση είτε μετά την αναφορά των γυναικών για εμφάνιση κολπικής αιμόρροιας κατά την σεξουαλική επαφή.

Ο τακτικός περιοδικός έλεγχος του τραχήλου από τον γυναικολόγο, μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών με τη διενέργεια της κυτταρολογικής εξέτασης ( τεστ Παπανικολάου) και της κολποσκόπησης,διαγιγνωσκει οποιασδήποτε παθολογία σε πρώιμα στάδια και ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση είναι έγκυρη και ολοκληρωμένη.

Dr. Καμπόλης Ευάγγελος,

Μαιευτήρας- Γυναικολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τοκετός με επισκληρίδιο, ή όχι;

Από τι κινδυνεύουν οι άνδρες που κάνουν στοματικό σεξ;

Άνθρωποι δίχως χέρια που κατόρθωσαν το ακατόρθωτο. ΒΙΝΤΕΟ

Τι πρέπει να κάνουμε όταν μας τσιμπήσει τσούχτρα

Ένοχος για εκατοντάδες θανάτους ο “γκουρού” της δίαιτας Πιερ Ντουκάν.