Τα μυστικά του botox – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

  • Iatropedia
Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει τους γύρω μας να συζητάνε για το πόσο αλλαγμένοι και συνήθως νεότεροι εμφανίζονται κάποιοι γνωστοί τους, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, πράγμα που συχνά οι τελευταίοι το αποδίδουν στην ξεκούραση και σε εφαρμογή τοπικών καλλυντικών προϊόντων.

Συχνά όμως το μυστικό κρύβεται σε ένα μικρό γυάλινο μπουκαλάκι με μια αόρατη σκόνη κολλημένη στο τοίχωμα του. Όπως πολύ σωστά μπορεί να μαντέψατε, πρόκειται για τη βοτουλινική τοξίνη.

Τί είναι η βοτουλινική τοξίνη και πώς δρα στο δέρμα;

Η βοτουλινική τοξίνη, που στο ευρύ κοινό είναι γνωστή με το όνομα του πρώτου σκευάσματος που την περιείχε (Botox) , είναι ένα εντυπωσιακό φάρμακο που παράγεται από το αναερόβιο βακτήριο Clostridium botulinum, και αφού απομονωθεί, καθαριστεί και σταθεροποιηθεί χρησιμοποιείται για την αναστολή έκκρισης της ακετυλοχολίνης. Η τελευταία είναι ο κύριος νευροδιαβιβαστής για την ενεργοποίηση γραμμωτών και λείων μυικών ινών καθώς και για την έκκριση αδένων όπως οι ιδρωτοποιοί. Αδρανοποιώντας εκλεκτικά την ακετυλοχολίνη σε συγκεκριμένους μύες ή ομάδες μυών επιτυγχάνουμε την προσωρινή παράλυση τους. Το αποτέλεσμα είναι να μην συσπώνται και κατά συνέπεια να μην εμφανίζονται οι ρυτίδες στο υπερκείμενο δέρμα, τουλάχιστον για την εφαρμογή στο πρόσωπο και το λαιμό που συνήθως μας απασχολεί στην αισθητική ιατρική.

Πόσο γρήγορα δρα η τοξίνη;

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η δράση της βοτουλινικής τοξίνης δεν εμφανίζεται αμέσως. Τα πρώτα αποτελέσματα συνήθως γίνονται αισθητά 2 ημέρες μετά τις ενέσεις, ενώ το μέγιστο αποτέλεσμα θα το περιμένουμε περίπου 2 εβδομάδες αργότερα. Τότε συνήθως συστήνουμε να γίνεται η αξιολόγηση της δράσης της και να προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγες μονάδες ακόμα, αν υπάρχει κάποια ασυμμετρία ή ανεπαρκής ακινητοποίηση.

Πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί το αποτέλεσμα;

Το παραπάνω ερώτημα είναι δύσκολο να απαντηθεί γιατί εξαρτάται από την ποσότητα της τοξίνης που χρησιμοποιήσαμε. Έτσι για παράδειγμα μια αναλογικά μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 5-6 μήνες αλλά συνήθως θα έχει προκαλέσει έντονη ακινητοποίηση που δίνει μια ΄παγωμένη΄ έκφραση και μπορεί να μην είναι επιθυμητή. Από την άλλη μικρότερη ποσότητα φαρμάκου δίνει ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα αλλά διαρκεί μέχρι 3-4 μήνες, οπότε χρειάζεται συχνότερη επανάληψη. Επιπλέον είναι λογικό άτομα με ισχυρότερους μύες στο πρόσωπο να χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες που θα διαρκούν συντομότερο χρονικό διάστημα. Επίσης καθώς περνάνε τα χρόνια γίνονται πιο εμφανείς οι ρυτίδες έκφρασης που επιδεινώνονται και από την σχετική φωτογήρανση.

Οι ρυτίδες εξαφανίζονται εντελώς;

Οι ρυτίδες σίγουρα μειώνονται αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εξαφανιστούν. Αν κάποιος έχει ρυτίδες πολλά χρόνια, στη δομή τους πλέον έχει αναπτυχθεί συνδετικός ιστός που δεν επιτρέπει την πλήρη αποπλάτυνση μετά την παράλυση του υποκείμενου μυ. Για αυτό η βοτουλινική τοξίνη έχει νόημα κυρίως σαν πρόληψη και όχι τόσο σαν θεραπεία των ρυτίδων και η καλύτερη ηλικία έναρξης είναι, ανάλογα με την εκφραστικότητα του προσώπου και τη δύναμη των μυών, πριν οργανωθούν μόνιμες ρυτίδες. Φυσικά εφαρμόζουμε την τοξίνη και σε πιο ώριμες ηλικίες αλλά για εντυπωσιακό αποτέλεσμα θα πρέπει να τη συνδυάσουμε με εμφυτεύματα πλήρωσης των ρυτίδων.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Η εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης δεν πρέπει να γίνεται σε άτομα που πάσχουν από διαταραχές όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η βαρειά μυασθένεια, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Ένα σοβαρό θέμα είναι τι κάνουμε με άτομα υπερευαίσθητα, που ανησυχούν έντονα με υπαρκτές ή φανταστικές ατέλειες. Συχνά προσπαθούν επίμονα να παρουσιάσουν κάποιες ατέλειες που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές από το γιατρό. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συνήθης η μη ικανοποίηση τους από οποιαδήποτε αισθητική επέμβαση και στη προκειμένη περίπτωση από τη βοτουλινική τοξίνη και οι περισσότεροι συνάδελφοι αποφεύγουν να ξεκινήσουν μια συνεργασία ή προτείνουν κάποια δοκιμαστική εφαρμογή.

Έχει ανεπιθύμητες ενέργειες;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της τοξίνης έχουν να κάνουν κυρίως με τον τρόπο εφαρμογής της. Αν ενεθεί μεγάλη ποσότητα ή σε λάθος σημείο μπορεί να εμφανιστεί πτώση του άνω βλεφάρου, ασυμμετρία του προσώπου (ιδιαίτερα στις εκφράσεις), μαύροι κύκλοι και οίδημα στα κάτω βλέφαρα κ.α. Όλα τα παραπάνω είναι παροδικά αλλά μπορεί να διαρκέσουν μερικούς μήνες, όσο και η δράση του φαρμάκου. Ένα φαινόμενο που μπορεί να παρατηρηθεί μετά από πολλές εφαρμογές είναι η μειωμένη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, πιθανόν από την ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι του πρωτεϊνικού φορτίου του.

Ποιό είναι το κόστος και από τι εξαρτάται;

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να είμαστε από την αρχή σαφείς για τα αποτελέσματα που μπορούμε να περιμένουμε από τη βοτουλινική τοξίνη, τις συνεδρίες που θα χρειαστούν μέσα στο χρόνο και φυσικά το κόστος κάθε εφαρμογής, που κυρίως εξαρτάται από τις μονάδες που χρειάζονται για κάθε ασθενή και όχι μόνο από το τελικό αποτέλεσμα. Για αυτό είναι μάλλον λάθος να ορίζουμε την ίδια τιμή για όλους τους ενδιαφερόμενους αφού δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες ενώ από την άλλη μια χαμηλή τιμή μπορεί να σημαίνει και λίγες μονάδες και συνεπώς μικρότερη διάρκεια εξάλειψης/μείωσης των ρυτίδων.

Άγις Γραφάκος, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

αισθητική δερματολογία – δερματοχειρουργική

agis_grafakos@yahoo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το ΔΕΡΜΑ στην κατηγορία

για μπότοξ …στο ΕΣΥ

ο άνθρωπος που ανακάλυψε το μπότοξ, κλαίει τη μοίρα του

ραγάδες ή ραβδώσεις, όπως και να τις λέτε, μπορούν να αντιμετωπισθούν

η ανδρική τριχόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί;

7 συμβουλές για τη laser ανάπλαση

laser ανάπλαση δέρματος χωρίς επιπλοκές