Τα “καρντάσια” αποφεύγουν να πάνε στον γιατρό

  • Iatropedia
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έκανε μια εξαιρετική έρευνα σχετικά με τις “προτιμήσεις υγείας” των κατοίκων της πόλης. Τα στοιχεία είναι πολλά και σίγουρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τη βελτίωση της Υγείας. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο πάντως είναι, ότι οι Θεσσαλονικείς αποφεύγουν να πάνε στον γιατρό και πηγαίνουν μόνο όταν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Η έρευνα του ΙΣΘ, διενεργήθηκε τον Απρίλιο και το δείγμα της ήταν 900 άνθρωποι που ζουν και κατοικούν στο νομό Θεσσαλονίκης. Σας παρουσιάζουμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία. Τι πιστεύουν οι Θεσσαλονικείς για τον ΕΟΠΠΥ; Τι λένε για τα δημόσια νοσοκομεία; Ποια είναι η άποψη τους για το ΙΚΑ; Πάνε στον γιατρό με το παραμικρό ή όχι;

Η πρώτη μεγάλη διαπίστωση της έρευνα είναι ότι οι μισοί σχεδόν Θεσσαλονικείς, προτιμούν τα ιδιωτικά ιατρεία, τα οποία πάντως τα επισκέπτονται μόνο όταν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα ή ενόχληση.

Επίσης η πλειονότητα των Θεσσαλονικέων δεν έχει χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, ενώ από αυτούς που τις έχουν χρησιμοποιήσει οι περισσότεροι δηλώνουν ικανοποιημένοι. Υψηλό είναι και το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια ενώ η συντριπτική πλειονότητα (89,3%) πιστεύει ότι υπάρχει το φαινόμενο του χρηματισμού στα δημόσια νοσοκομεία.

Ακόμη, το 50,8% των Θεσσαλονικέων προτιμά να επισκεφτεί έναν ιδιώτη γιατρό στο ιατρείο του, ενώ το 42,3% προτιμά τα νοσοκομεία. Το ποσοστό αυτών που προτιμούν να επισκεφτούν το ΙΚΑ ανέρχεται σε 28,9% ενώ , το 15,7% προτιμά τα ιδιωτικά πολυιατρεία και τις κλινικές, το 12,3% τα Κέντρα Υγείας και μόνο το 2,9% ιατρεία που είναι συμβεβλημένα με το ταμείο του.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ποσοστό 43,3% επισκέπτεται κάποιο γιατρό, μόνο όταν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ένα 16% πηγαίνει στο γιατρό μόνο όταν έχει ενόχληση, ποσοστό 10,5% κάνει σε σταθερή βάση τσεκ-απ, το 9,9% κάνει συγκεκριμένες εξετάσεις, το 7,1% πηγαίνει στο γιατρό για θεραπεία κάποιου μόνιμου προβλήματος υγείας ενώ το 3,2% δεν πάει στο γιατρό.

Όσον αφορά το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών κατά τα τελευταία 2 χρόνια: το 60,9% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει αυξηθεί, το 20,3% ότι έχει μείνει ίδιο, και το 7,2% ότι έχει ελαττωθεί.

Ακόμη το 60,3% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και το 38,5% ότι τις έχει χρησιμοποιήσει. Από αυτούς που αποτάθηκαν στον ΕΟΠΥΥ το 32,5% αξιολόγησε θετικά τις υπηρεσίες του και το 22,2% μάλλον θετικά, αρνητικά τις αξιολόγησε το 28,8% και μάλλον αρνητικά το 10%, ενώ ένα ποσοστό 5,1% ούτε θετικά ούτε αρνητικά.

Η συντριπτική πλειονότητα (89,3%) δήλωσε πως θεωρεί ότι υπάρχει το φαινόμενο του χρηματισμού στα δημόσια νοσοκομεία. Ποσοστό 39% θεωρεί ότι το φαινόμενο του χρηματισμού είναι ίδιο με το παρελθόν, το 21,2% ότι είναι περισσότερο έντονο, το 22,6% ότι είναι λιγότερο έντονο ενώ ένα ποσοστό 17,2% απάντησε “δεν ξέρω, δεν απαντώ”.

Το 65,6% των ερωτηθέντων ήταν από την Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και το 34,4% από τη Β΄ Περιφέρεια, το 47% ήταν άντρες και το 53% γυναίκες. Οι περισσότεροι ήταν απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ (44,9%) , το 39,5% ήταν απόφοιτοι λυκείου και το 14,8% απόφοιτοι δημοτικού. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων ήταν συνταξιούχοι (31,4%), ενώ ακολουθούσαν οι άνεργοι (16,9%), οι εργοδότες/αυτοαπασχολούμενοι (14, 6%), οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (14,1%) , οι μισθωτοί του δημοσίου (10%) , οι νοικοκυρές (9,4%) και οι φοιτητές (3%).