Τα iPhones γίνονται ιατρικές συσκευές

  • Iatropedia
Χρήσιμες συσκευές για την επιστημονική κοινότητα γίνονται τα γνωστά iPhones! Με ένα πρόσθετο εξάρτημα και μια εφαρμογή (application) που θα κοστίζει όσο ένα συνηθισμένο application, τα smartophones θα μετατρέπονται σε μικροσκόπια και φασματοσκόπια.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια κατάφεραν να μετατρέψουν τα γνωστά smartphones σε συσκευές που θα είναι στην υπηρεσία ακόμα και της σύγχρονης ιατρικής. Η μελέτη θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση της Optical Society που θα λάβει χώρα στις 16 με 20 Οκτωβρίου στο San Hose στην Αμερική.

Το iPhone θα γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των γιατρών και των νοσηλευτών, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι η τελική διάγνωση είναι εφικτή ακόμα και χωρίς εργαστηριακό εξοπλισμό. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούν να αποστέλλουν τα δεδομένα σε συναδέλφους τους για ανάλυση και διάγνωση. Θα καλύπτει τις ανάγκες για εξετάσεις σε ανθρώπους που κατοικούν σε μη προσβάσιμες περιοχές ή σε περιοχές μακρυά από νοσοκομεία και κλινικές.

Photo: www.osa.org

Photo: www.osa.com

Το δείγμα του αίματος θα τοποθετείται πάνω στην ειδική επιφάνεια του iPhone και η εικόνα του θα αποθηκεύεται και θα στέλνεται στους ειδικούς για ανάλυση. Η μεγέθυνση 5x του φακού επιτρέπει τον προσδιορισμό διαφορετικών τύπων κυττάρων του αίματος. Η μέθοδος αυτή μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες όπως είναι η μείωση του αριθμού και η αυξημένη διαφοροποίηση των κυττάρων στη σιδηροπενική αναιμία καθώς και το σχήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων (χαρακτηριστικό της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας). Μελλοντικά και μετά από βελτιώσεις και περαιτέρω έρευνα ίσως αναγνωρίζει ένα ευρύτερο φάσμα ασθενειών.

Η ιδέα για να πραγματοποιηθεί προέκυψε όταν μια σταγόνα νερού έπεσε πάνω στο φακό της φωτογραφικής μηχανής του iPhone και ο φακός λειτούργησε ως μεγαθυντικός φακός παρόλο που το νερό εξατμίζεται γρήγορα.

Στόχος είναι να μπουν τα iPhone και στην καθημερινότητα μας. Επόμενο βήμα να χρησιμοποιηθούν στα σχολεία για τη διδασκαλία μαθημάτων σχετικών με το φως και την ενέργεια (στη Φυσική) αλλά και ως μικροσκόπιο για τους μικροοργανισμούς και τους κόκκους γύρης (μάθημα Βιολογίας).