Τα αναλγητικά χάπια δεν είναι καραμέλες.- Κίνδυνος κώφωσης

  • Iatropedia
Κάποτε θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι τα αναλγητικά χάπια δεν είναι καραμελάκια και με το παραμικρό ενόχλημα, να τα παίρνουμε. Δεκάδες έρευνες έχουν γίνει που αποδεικνύουν ότι η αλόγιστη χρήση τέτοιων φαρμάκων πολλές φορές έχει δυσάρεστες επιπτώσεις, αντί να βελτιώσει μια κατάσταση. Διαβάστε το γιατί, στο άρθρο του ιατρού . κ Σ. Αδαμίδη

Η απώλεια της ακοής δεν είναι σπάνια στις μέρες μας. Στις ΗΠΑ με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία πάνω από το 50% των ενηλίκων παρουσιάζουν μείωση της ακουστικής ικανότητας μέχρι την ηλικία των 60 ετών , ειδικά σε ότι αφορά τις υψηλές συχνότητες .Παρά το γεγονός ότι αυτή η διαταραχή είναι πιο συχνή στους άνδρες , εν τούτοις ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών – το ένα τρίτο συγκεκριμένα – μέχρι τα 50 έχουν το ίδιο πρόβλημα , ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες φθάνει και τα δύο τρίτα του γυναικείου πληθυσμού.

Οι συνέπειες στην καθημερινή ζωή είναι αυτονόητες . Ακόμα και η ήπια απώλεια ακοής συνεπάγεται προβλήματα επικοινωνίας και αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών .

Πρόσφατες επιστημονικές ανακοινώσεις (Analgesic Use and the Risk of Hearing Loss in Women . Oct 05, 2012 Am J Epidemiol. 2012;176(6):544-554) , συσχετίζουν την χρήση των συχνά χρησιμοποιούμενων αναλγητικών όπως η ibuprofen , aspirin , acetaminophen κλπ που είναι αυτά που καταναλώνονται περισσότερο.

Το 80% των γυναικών στην Αμερική ηλικίας άνω των 25 ετών , αναφέρουν ότι χρησιμοποίησαν μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά – αυτά που λέγονται OTC ,over the counter – στην μελέτη NHANES III που αφορούσε την περίοδο 1988-1994 , μέσα στον προηγούμενο μήνα.

Είναι βεβαίως γνωστή η βλαπτική δράση στον κοχλία και στο ακουστικό νεύρο των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και των σαλικυλικών. Συνήθως ενοχοποιούνται η προκαλούμενη από αυτά τα φάρμακα μειωμένη ροή αίματος στον κοχλία αλλά και άλλοι μηχανισμοί .

Αυτή η μελέτη μιλά κυρίως για την απώλεια ακοής στις γυναίκες και αυτό είναι κάτι καινούργιο. Παλαιότερα υπήρχαν στοιχεία για τη βλαπτική χρήση των παυσίπονων αλλά στους άνδρες . η ανακοίνωση αφορά 62000 γυναίκες , αριθμός πολύ σημαντικός για να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα .Επίσης να σημειώσουμε ότι οι γυναίκες υποφέρουν συχνότερα από πονοκεφάλους και γι αυτό είναι σημαντικό να εφιστούμε την προσοχή για τους κινδύνους από τη συχνή χρήση αυτών των φαρμάκων , τα οποία και κοινά είναι και εύκολα χωρίς συνταγή μπορούν να τα προμηθευτούν .

Αδαμίδης Σωτήριος ΜD, PhD

Δ/ντής Α΄Παθολογικής Κλινικής

Ιατρικού Αθηνών

www.adamidisnet.gr

adamidis@yahoo.gr