Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών: Όχι στις στρεβλώσεις, ναι στην μείωση των αντιβιοτικών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στην ειδική έκδοση του ΣΕΒ με θέμα το φάρμακο, προτείνεται να διασφαλιστεί από την μία πλευρά η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα που έχουν ανάγκη, αλλά από την άλλη πλευρά, να λαμβάνονται τα αντιβιοτικά αυστηρά και μόνο με ιατρική συνταγή.

Όπως επισημαίνουν στην έκδοση, οι στρεβλώσεις της αγοράς και η προβληματική νοοτροπία δεν αντιμετωπίστηκαν επαρκώς από τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Και τονίζουν ότι ειδικά οι στρεβλώσεις εντοπίζονται στον μεγάλο αριθμό γιατρών, φαρμακαποθηκών, εταιρειών και φαρμακείων… Για παράδειγμα, ο μεγάλος αριθμός φαρμακείων στην Ελλάδα φαίνεται να ακολουθεί μια τάση που καταγράφεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις οποίες, όσο μεγαλύτερο είναι το πλήθος των φαρμακείων, τόσο υψηλότερη είναι και η κατανάλωση φαρμάκων.

Όπως επισημαίνουν εξάλλου, η απουσία θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τα οποία να προβλέπουν τη χορήγηση συγκεκριμένου είδους φαρμάκων με βάση τα χαρακτηριστικά του ασθενούς είναι εμφανείς στα προβλήματα υπερσυνταγογράφησης και κατευθυνόμενης συνταγογράφησης ενώ θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι τα πιο ακριβά φάρμακα θα χρησιμοποιούνται εκεί που πραγματικά χρειάζονται και όχι καταχρηστικά.

Σε ό,τι αφορά την κατάχρηση αντιβιοτικών στην χώρα μας τονίζουν ότι οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικών και πολυανθεκτικών μικροβίων και προτείνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα να χρησιμοποιούνται μόνο για τις σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις και μόνο με συνταγή γιατρού.