Στραμπούληξα τον αστράγαλο μου και πονάω- τι πρέπει να κάνω;

  • Iatropedia
Πόσοι από εμάς δεν έχουν στραμπουλήξει το πόδι τους; Πόσοι ή πόσες δεν έχουν νιώσει αυτόν τον πόνο και στη συνέχεια να σταθούν στο άλλο πόδι, να σκύψουν και να τρίψουν τον πονεμένο τους αστράγαλο; Το στραμπούληγμα μπορεί να συμβεί στον καθένα και παντού. Ακόμη και σε μέρη που δεν το περιμένουμε.

Μπορεί να περπατάμε μέσα στο σπίτι και για να μην πατήσουμε το αυτοκινητάκι του παιδιού και το διαλύσουμε, να ρίξουμε το βάρος μας περίεργα, να παραπατήσουμε και να στραμπουλήξουμε τον αστράγαλο μας. Μπορεί κάποια γυναίκα όπως περπατάει με τα ψηλοτάκουνα παπούτσια της να γυρίσει ο αστράγαλος, μπορεί ακόμη και την ώρα που αθλούμαστε να στραμπουλήξουμε τον αστράγαλο μας.

Τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να μην πρηστεί πολύ η περιοχή, να φύγει ο πόνος πιο γρήγορα αλλά και να καταφέρουμε να “σταθούμε ξανά στα πόδια μας;” Καταρχήν όλα τα στραμπουλήγματα δεν είναι τα ίδια. Άλλο είναι πιο βαρύ και άλλο πιο ελαφρύ. Εξαρτάται από τον βαθμό της ζημιάς που έχουν υποστεί οι σύνδεσμοι της άρθρωσης όπως επίσης οι μύες και τα οστά της. Η μείωση του πόνου και η υποχώρηση της φλεγμονής και του οιδήματος εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όμως συνήθως χρειάζεται ένα διάστημα 15 – 20 ημερων.

Καταρχήν αμέσως μόλις χτυπήσουμε και στραμπουλήξουμε τον αστράγαλο μας :

– βάζουμε πάγο στο σημείο που έχει χτυπήσει στον αστράγαλο

– δένουμε αμέσως σφιχτά το σημείο. Προσπαθούμε όσο το δυνατόν να ακινητοποιήσουμε την άρθρωση .

– προσπαθούμε να έχουμε το πόδι μας υψηλά, όσο φυσικά αυτό είναι δυνατόν.

– Δεν πρέπει να πιέζουμε το πόδι προσπαθώντας να περπατήσουμε και προσπαθούμε πάντα να το ξεκουράζουμε.

– Όσο περνάει ο καιρός τόσο θα το νιώθουμε καλύτερα. Σε καμία περίπτωση στη φάση αυτή δεν πρέπει να πούμε “είμαι καλά” και να το ζορίσουμε άσκοπα, η να πάμε αμέσως να παίξουμε ποδόσφαιρο για παράδειγμα. Μπορούμε όμως να κάνουμε ελαφριές ασκήσεις ενδυνάμωσης της περιοχής.

Ο ορθοπεδικός μας είναι ο γιατρός που θα κρίνει ακριβώς τι χρειάζεται για να επανέλθει το πόδι μας. Ο ίδιος θα κρίνει αφού κάνει εξετάσεις (ακτινογραφία, μαγνητική) για την περαιτέρω θεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τις ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ του iatropedia

μάθετε τα πάντα για το κάταγμα