Solarium: Τελικά κάνει κακό όσο και ο ήλιος;

  • Iatropedia
Οι λάμπες του solarium εκπέμπουν ακτινοβολία παρόμοια με αυτήν που δεχόμαστε από τον ήλιο, και συγκεκριμένα UVA (ο ήλιος εκπέμπει και UVB) και έτσι οδηγούν στο να μαυρίσει το δέρμα μας...

Τα τελευταία χρόνια, το solarium έχει εξελιχθεί αρκετά, μειώνοντας την ακτινοβολία που εκπέμπεται ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν και ο κίνδυνος… Εξάλλου η κάθε συνεδρία δεν διαρκεί παραπάνω από λίγα λεπτά ενώ το άτομο φορά ειδικά γυαλιά για την προστασία των ματιών.

Τα πλεονεκτήματα από το solarium σε σύγκριση με την ηλιοθεραπεία είναι ότι έχει μειωμένη ακτινοβολία και αρκούν 3 συνεδρίες για το ποθηγτό αποτέλεσμα ενώ στην ηλιοθεραπεία χρειάζονται πολλές ημέρες έκθεσης στον ήλιο.

Παρόλα αυτά, οι δερματολόγοι συστήνουν να μην επιυμούμε ευθύς εξ αρχής το μαύρισμα καθώς η διεύρυνση στην τρύπα του στρώματος Όζοντος στην ατμόφαιρα είναι σημαντική και συνεχώς επιδεινούμενη τα τελευταία χρόνια ενώ και η οποιαδήποτε άλλη έκθση σε ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε κακοήθειες του δέρματος, ειδικάσε άτομα που έχουν τέτοια κληρονομικότητα ή είναι πολύ λευκά.

Εξάλλου υπάρχει πάντα το ζήτημα της πρόωρης γήρανσης, εξαιτίας καταστροφής του κολλαγόνου του δέρματος που συμβαίνει με την έκθεση στην ακτινοβολία.