Σκωληκοειδίτιδα: Αχρείαστο πλέον το νυστέρι – Τι λένε τώρα οι επιστήμονες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σκωληκοειδίτιδα
Η χειρουργική επέμβαση ήταν ανέκαθεν η μόνη ενδεδειγμένη θεραπεία για την οξεία σκωληκοειδίτιδα, διότι εξαλείφει την πιθανότητα επαναλαμβανόμενης λοίμωξης, αλλά όταν οι γιατροί στο Νοσοκομείο Παίδων Nationwide των ΗΠΑ παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που λάμβαναν αντιβιοτικά τη νύχτα πριν από την επέμβαση αισθάνονταν πολύ καλά το επόμενο πρωί, αναρωτήθηκαν αν η χειρουργική επέμβαση είναι πραγματικά απαραίτητη γενικότερα.

Έτσι, σε μια νέα μελέτη επάνω σε παιδιά με σκωληκοειδίτιδα, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τα αντιβιοτικά είναι εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά στη θεραπεία πολλών περιπτώσεων, εξαλείφοντας την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση και τις όποιες επιπλοκές αυτή μπορεί να φέρει.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Peter C. Minecci είπε: “Οι οικογένειες που επιλέγουν τα αντιβιοτικά για τη θεραπεία της οξείας σκωληκοειδίτιδας του παιδιού τους, ακόμη και στις περιπτώσεις που τελικά δεν απέφυγαν την σκωληκοειδεκτομή, επειδή τα αντιβιοτικά δεν την απέτρεψαν, μας λένε και μας ξαναλένε ότι γι’ αυτούς άξιζε τον κόπο να δοκιμάσουν την αντιβιοτική μέθοδο, προκειμένου τα παιδιά τους να αποφύγουν την χειρουργική επέμβαση”.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 102 παιδιών ηλικίας 7-17 ετών με σκωληκοειδίτιδα. Οι οικογένειες των 37 εξ αυτών επέλεξαν την θεραπεία μόνο με αντιβιοτικά και οι 65 επέλεξαν την χειρουργική επέμβαση. Εκείνοι που επέλεξαν τα αντιβιοτικά υποβλήθηκαν σε θεραπεία με ενδοφλέβια φάρμακα για 24 ώρες και από του στόματος αντιβιοτικά για 10 ημέρες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Από αυτά τα παιδιά, το 95% έδειξε βελτίωση μέσα σε 24 ώρες. Ένα χρόνο μετά τη θεραπεία, το 75% αυτών των ασθενών δεν είχε εκδηλώσει ξανά σκωληκοειδίτιδα.

http://www.upi.com