Συμβουλές υγείας για να κόψετε το ποτό!

  • Iatropedia
Μήπως πίνετε τακτικά πάνω από τα επιτρεπτά όρια; Ανησυχείτε οτι το ποτό σας επηρεάζει αρνητικά; Οι φίλοι και οι συγγενείς σας λένε οτι πρέπει να το ελαττώσετε; Σας εκφράζουν τους φόβους τους για την υγεία σας; Αν η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι ναι, τότε πρέπει να δράσετε άμεσα και να κόψετε το αλκοόλ. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πώς θα κόψετε το ποτό.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει κταστρεπτικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία, αλλά και στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην εργασία. Αν ανησυχείτε οτι το αλκοόλ σας επηρεάζει αρνητικά στους παραπάνω τομείς και έχετε αποφασίσει οτι πρέπει να το ελαττώσετε διαβάστε τα παρακάτω tips που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε.

Κάντε ένα σχέδιο. Πριν βγείτε ή πριν αρχίσετε να πίνετε θέστε ένα όριο για το πόσα ποτήρια αλκοόλ θα πιείτε και προσπαθήστε να είστε συνεπείς απέναντι στον εαυτό σας.

Κάντε έναν προϋπολογισμό. Πριν φύγετε από το σπίτι για την βραδινή σας έξοδο πάρτε μαζί σας τόσα λεφτά όσα χρειάζεστε για να πιείτε τον αριθμό των ποτών που έχετε ορίσει παραπάνω.

Κάντε γνωστή την απόφασή σας. Ενημερώστε τους φίλους και τους συγγενείς οτι αποφασίσατε να ελαττώσετε το ποτό και οτι είναι σημαντικό για εσάς να έχετε όλη την υποστήριξή τους.

Κάντε το σταδιακά. Μην ξεκινήσετε την προσπάθεια λέγοντας στον εαυτό σας οτι θα κόψετε το ποτό «μαχαίρι». Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να συμβεί με αποτέλεσμα να απογοητευτείτε. Ελαττώστε την ποσότητα σταδιακά, οπότε κάθε μέρα που περνάει θα είναι μία μικρή επιτυχία για εσάς.

Μειώστε την ποσότητα. Μπορείτε ακόμα να απολαύσετε το ποτό σας, αλλά με μικρότερες ποσότητες. Έτσι αντί να παραγείλετε ένα μπουκάλι κρασί αντισταθείτε και πάρτε μόνο ένα ποτήρι.

Μείνετε ενυδατωμένοι. Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν αρχίσετε να πίνετε και μην χρησιμοποιείτε το αλκοόλ για να ξεδιψάσετε. Έχετε δίπλα σας νερό ή ένα αναψυκτικό για το λόγο αυτό.

Κάντε ένα διάλειμμα. Ορίστε μία ημέρα της εβδομάδας που δε θα πίνετε καθόλου αλκοόλ και πρσπαθήστε να το τηρήσετε.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσο αλκοόλ ''αντέχετε'';