Συμβουλές για την πρόληψη της οστεοπόρωσης

  • Iatropedia
Η οστεοπόρωση, ή αλλιώς η “σιωπηρή επιδημία”, πλήττει τουλάχιστον μια στις 2 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Πως μπορούμε όμως να θωρακίσουμε τα οστά μας και να μειώσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε από οστεοπόρωση; Ποια είναι η απαραίτητη πρόσληψη ασβεστίου την ημέρα και πόσο μας βοηθάει; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα βρείτε απαντήσεις για όλα τα θέματα της οστεοπόρωσης και κυρίως για τους τρόπους πρόληψης...

Του Ιωάννη Κωνσταντινίδη

Χειρουργού Ορθοπαιδικού

Ιατρική πράξη Βελονισμού

Η απάντηση είναι πως ναι μεν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις πληροφορίες που βρίσκονται στα γονίδια μας, αλλά μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε από οστεοπόρωση.

Το πρώτο και κύριο μέλημα μας θα πρέπει να είναι να πετύχουμε υψηλότερη κορυφαία οστική πυκνότητα (peak bone mass), την οποία αποκτάμε στην ηλικία των 35 χρόνων, και να ελαττώσουμε τον ετήσιο ρυθμό μείωσης της, μετά την ηλικία αυτή.

Η κατάλληλη διατροφή και η σωματική άσκηση είναι δύο σπουδαία «όπλα» που διαθέτουμε, για να πετύχουμε τον στόχο μας αυτό.

Η ημερήσια πρόσληψη 1000 mg ασβεστίου κρίνεται απαραίτητη και εφόσον αυτή δεν επιτυγχάνεται μέσω της διατροφής μας (η συμβουλή ενός διαιτολόγου κρίνεται απαραίτητη), καλό είναι να λαμβάνουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Επίσης σημαντική είναι και η έκθεση μας στον ήλιο 15 λεπτά την ημέρα, (πάντα φυσικά με χρήση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας), καθώς αυτή βοηθάει τον οργανισμό μας να παράγει βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Εναλλακτικά, και εφόσον η διατροφή μας δεν είναι πλούσια σε βιταμίνη D, θα πρέπει να μας λάβουμε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής.

Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η μη κατάχρηση στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και η διακοπή του καπνίσματος βοηθάνε σημαντικά στην πρόληψη της οστικής απώλειας.

Όσο αφορά την σωματική άσκηση, ο ρόλος της στην πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι γνωστός εδώ και αρκετές δεκαετίες και ιδιαίτερα μετά τη διαπίστωση πως πολλοί ασθενείς που παραμένουν σε ακινησία παθαίνουν οστεοπόρωση.

Η άθληση κατά την εφηβεία βοηθάει στην απόκτηση όσο το δυνατό μεγαλύτερης κορυφαίας οστικής πυκνότητας αλλά και μετά την εμμηνόπαυση, μειώνει τον ρυθμό απώλειας της οστικής πυκνότητας.

Συνεπώς να θυμάστε πως «είμαστε ότι τρώμε», να τρώτε σωστά, πάντα με την συμβουλή ενός διαιτολόγου, και να αθλείστε.
Υστερόγραφο: Τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα τυριά, το γάλα και το γιαούρτι και τροφές που παρέχουν βιταμίνη D είναι τα ψάρια και τα αυγά.

Κωνσταντινίδης Ιωάννης

Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Ιατρική πράξη Βελονισμού

drikfn@otenet.gr

www.orthopaidikos.info

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οστεοπόρωση: μάθετε τα πάντα για τη «σιωπηλή επιδημία»

Τι μπορούμε να πάθουμε από την έλλειψη Μαγνησίου;

Έχετε τάσεις λιποθυμίας; Τι πρέπει να κάνετε εκείνη τη στιγμή;

Πως να αντιμετωπίσετε την οσφυαλγία χωρίς φάρμακα.

Τα πάντα για το πελματογράφημα. Τι μπορεί να διαγνώσει

Πως ανακουφιζόμαστε από την οσφυαλγία;