Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας οι άνθρωποι γερνούν πιο αργά;

  • Iatropedia
Πολλοί άνθρωποι μπορεί ηλικιακά να βρίσκονται στη μέση περίοδο της ζωής τους, αλλά βιολογικά οι ρυθμοί που γερνούν να είναι πιο γρήγοροι ή και πιο αργοί σε σχέση με κάποιους άλλους. Τι είναι το γήρας και πως καταλαβαίνουμε εάν έρχεται και με ποιους ρυθμούς γερνάμε; Έχει να κάνει με το πόσο χρονών είμαστε ή υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που το επισπεύδουν; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα μάθετε τα πάντα για το γήρας και τα νέα τεστ που γίνονται και στη χώρα μας για να εντοπίσουμε τους ρυθμούς που έρχεται, αλλά και θα κατανοήσετε πλήρως τι είναι το σωματικό γήρας και σε ποιες περιοχές της Ελλάδας οι άνθρωποι γερνούν πιο αργά.

Του Μιχαήλ Παπαχαραλάμπους

Παθολόγου-Ειδικού Αντιγήρανσης

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην επιθυμεί να ζήσει περισσότερο και να διατηρήσει την υγεία του.Κανείς δεν θέλει να υποστεί μία φθίνουσα κατάσταση υγείας ή τις χρόνιες παθήσεις που συνοδεύουν την διαδικασία της γήρανσης. Πριν αποφασίσετε πως θα μειώσετε τον ρυθμό της γήρανσης σας, πρέπει πρώτα να εκτιμηθεί σωστά η βιολογική σας ηλικία σε σύγκριση με την ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ. Ως βιολογική ηλικία ορίζεται ο εξατομικευμένος ρυθμός γήρανσης του καθενός. Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι θα μπορούσατε με μια εξέταση να μετρήσετε τη βιολογική σας ηλικία; Τον τρόπο που γερνάτε; Και το σπουδαιότερο, ότι θα μπορούσατε να ανακόψετε την εκφυλιστική διαδικασία της γήρανσης και να ζήσετε πιο υγιείς, πιο πολλά χρόνια; Πλέον η μέτρηση αυτή είναι γεγονός.

Το Εργαστήριο Μοριακής & Κυτταρικής Γήρανσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, εφαρμόζει ερευνητικό πρωτόκολλο προκειμένου να προσδιορίζεται η βιολογική ηλικία και η εξέλιξη της διαδικασίας της γήρανσης. Μια σημαντική επιστημονική συνεργασία μεταξύ φορέων του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα.

Πώς γίνεται η μέτρηση της βιολογικής ηλικίας
Η ανάλυση απαιτεί μικρή ποσότητα αίματος. Με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων οι εξεταζόμενοι θα ακολουθήσουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα και θα γίνεται επανέλεγχος κάθε 3 μήνες.

Ποιοι είναι οι δείκτες βιολογικής γήρανσης που αναλύονται:
Α) Ανάλυση του μήκους των τελομερών. Tα τελομερή είναι επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες DNA στα άκρα των χρωμοσωμάτων, τα οποία μειώνονται με την ηλικία και θεωρούνται ότι αποτελούν το «βιολογικό ρολόι ηλικίας» (βραβείο Νόμπελ 2009).

Β) Προσδιορισμός οξειδωμένων πρωτεϊνών. Αποτελούν «κατεστραμμένες πρωτεΐνες», είναι ιδιαίτερα τοξικές και συσσωρεύονται κατά τη γήρανση.

Γ) Προσδιορισμός ποσότητας πρωτεοσώματος. Είναι ο βασικός μηχανισμός του κυττάρου απομάκρυνσης κατεστραμμένων πρωτεϊνών (βραβείο Νόμπελ 2004), ο οποίος υπολειτουργεί κατά τη γήρανση. Μακροχρόνιες μελέτες στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών έχουν δείξει, αφενός μεν ότι υγιείς αιωνόβιοι φέρουν λειτουργικό πρωτεόσωμα, αφετέρου δε η ενεργοποίηση του επιφέρει σημαντική καθυστέρηση της κυτταρικής γήρανσης.

Δ) Προσδιορισμός των επιπέδων της Απολιποπρωτεΐνης J (ApoJ). Η ApoJ αποτελεί δείκτη χρόνιου κυτταρικού stress και διάφορων νοσημάτων που σχετίζονται με τη γήρανση.

Οι βασικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει ο ασθενής είναι:

– Λήψη πλήρους οικογενειακού ιστορικού το οποίο θα εγγράφεται σε ψηφιακή κάρτα

– Ολόσωμο υπερηχογράφημα

– Μέτρηση της γλυκοζυλίωσης, που ευθύνεται για την ¨καραμελοποίηση¨ των οργάνων και τις καφέ κηλίδες του δέρματος

– Μέτρηση των επιπέδων Ω3- ως δείκτη πιθανής φλεγμονής

– Μέτρηση Βιταμίνης D

– Εκτίμηση του πάχους του κολλαγόνου του δέρματος

– Σκανάρισμα του νευρικού συστήματος για την μέτρηση του οξειδωτικού και ψυχολογικού στρες

– Ψηφιακή θερμογραφία για τον εντοπισμό πιθανής φλεγμονής

Αφού γίνουν όλες οι απαιτούμενες εξετάσεις και έχουμε το προφίλ του ασθενούς, στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προτεινόμενη θεραπεία η οποία, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:
– Χορήγηση κερσετίνης (σε χάπια και κρέμα)
– Χορήγηση αντιοξειδωτικών ( L Καρνοζίνη)
– Χορήγηση ρεσβερατρόλης- αντιγηραντική ουσία που βρίσκουμε στα μούρα
– Βιταμίνη D
– Οδηγίες για διατροφή και άσκηση

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και ειδικοί επιστήμονες παρέχουν την επιστημονική εποπτεία αυτής της καινοτόμου προσπάθειας.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων οι οποίες πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 3 μήνες και συνιστώνται σε ενήλικες από 35 ετών και πάνω, προτείνονται τα κατάλληλα φυτικά συμπληρώματα διατροφής.

Να αναφέρουμε, τέλος, πως το γεωγραφικό τόξο της αντιγήρανσης στην Ελλάδα, ξεκινά από τα νησιά του Ιονίου, συνεχίζει στην Ορεινή Πελοπόννησο και καταλήγει στην Ορεινή Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.

Το μυστικό της μακροζωίας των κατοίκων αυτών των περιοχών, σύμφωνα με τις έρευνες, κρύβεται στη μεσογειακή διατροφή, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά κυρίως στην έλλειψη στρες από τη ζωή τους και στην κοινωνική ζωή που έχουν ! Συμπέρασμα;Γερνάμε όπως ζούμε

Μιχαήλ Παπαχαραλάμπους

Παθολόγος-Ειδικός Αντιγήρανσης

www.orthobitiki.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μάθετε τα πάντα για το γήρας και τις μεθόδους αντιγήρανσης.

Γιατί τα χέρια είναι ο καθρέπτης της ηλικίας μας;

Νέα μέθοδος για δέρμα χωρίς ουλές και ρυτίδες με αυτόλογο πλάσμα

Μάθετε όσα δεν γνωρίζετε για τον Διαβήτη

Γιατί ο ηγέτης γεννιέται και δεν γίνεται;