Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πώς συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ρευματοειδής αρθρίτιδα
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα διπλασιάζει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, αλλά αυτή η συσχέτιση φαίνεται να υποχωρεί, χάρη σε προσπάθειες για την πρόληψη καρδιακών προβλημάτων και για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

Η φλεγμονή είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην βλάβη των αιμοφόρων αγγείων και είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο. Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής συνολικά, που επηρεάζουν όχι μόνο τις αρθρώσεις, αλλά και άλλα όργανα και ιστούς.

Η φλεγμονή λόγω ΡΑ προκαλεί την στένωση των αιμοφόρων αγγείων και τον σχηματισμό πλάκας, μιας σκληρής ουσίας φτιαγμένης από παγιδευμένη χοληστερόλη, ασβέστιο και άλλες ουσίες, οι οποίες μπλοκάρουν αρτηρίες και μειώνουν τη ροή του αίματος. Όταν κομμάτια αυτής της πλάκας σπάνε και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να φράξουν μικρότερα αγγεία, προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Φλεγμονή μπορεί επίσης να εμφανιστεί στα τοιχώματα στις καρδιές των ανθρώπων με ΡΑ, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας, που περιλαμβάνουν οίδημα στα κάτω άκρα, δύσπνοια και κόπωση, είναι κοινά συμπτώματα της ΡΑ και, ως εκ τούτου, μπορεί να αγνοηθούν λανθασμένα ως προειδοποιητικά σημάδια σοβαρού καρδιακού προβλήματος.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή του περικαρδίου, του σάκου δύο στρωμάτων που περιβάλλει την καρδιά. Οι σάκοι παθαίνουν φλεγμονή όταν τρίβεται ένας πάνω στον άλλο, προκαλώντας απότομο, οξύ πόνο στο στήθος.

Τα άτομα με ΡΑ έχουν, εξάλλου, και μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, μιας διαταραχής του καρδιακού ρυθμού που σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και το θάνατο.

Επομένως, το να θέσουν τη φλεγμονή υπό έλεγχο είναι στόχος ζωτικής σημασίας για ασθενείς με ΡΑ, προκειμένου να προστατεύσουν την καρδιακή τους υγεία, πέρα από τις αρθρώσεις τους.

Σε γενικές γραμμές, τα καρδιακά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε ένα χρόνο από τη στιγμή της διάγνωσης της ΡΑ. Αλλά προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ΡΑ έχουν έως και δύο φορές αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων μέχρι τότε.

Μέσα σε 1-4 χρόνια από τη διάγνωση με ΡΑ, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνεται κατά 60% και κατά 50% για τις άλλες μορφές της στεφανιαίας νόσου, όπως η στηθάγχη. Ενώ οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητοί, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και όλοι οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο πρέπει σαφώς να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν νωρίτερα, για να αποφευχθούν αυτές οι πιθανές βλάβες.

http://www.medicalnewstoday.com