ΠΡΟΣΟΧΗ: Η φαλάκρα είναι σημάδι προβλημάτων στην καρδιά

  • Iatropedia
Αραιώνουν τα μαλλιά σας; Σχηματίζεται το περίφημο “μπιφτέκι” στην κορυφή του κεφαλιού σας και μοιάζετε σαν καπουτσίνος μοναχός; Βλέπετε τα μαλλιά σας να πέφτουν; Σας αγχώνει ότι μπορεί να μείνετε φαλακροί; Πλέον άλλο θα πρέπει να σας ανησυχεί και όχι ότι θα μείνετε δίχως μαλλιά. Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα η φαλάκρα έχει άμεση σχέση με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και πιο συγκεκριμένα, κινδυνεύουν εκείνοι που παρουσιάζουν αραίωση στην κορυφή της κεφαλής και λιγότερο εκείνοι που αραιώνουν από μαλλιά οι κρόταφοι τους.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τόκιο στην Ιαπωνία με επικεφαλής τον δρα Τομοχίντε Γιαμάντα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι φαλακροί που ήδη έχουν χάσει τα περισσότερα μαλλιά τους, είναι κατά 32% πιθανότερο να πάθουν στεφανιαία νόσο. Η μελέτη μάλιστα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «BMJ Open».

Η ομάδα του καθηγητή Γιαμάντα ανέλυσε τις περιπτώσεις τουλάχιστον 37.000 ανδρών, ενώ έκανε και μετά- ανάλυση σε παλαιότερες έρευνες για τη φαλάκρα και το ιστορικό στεφανιαίας νόσου. Διαπίστωσε επίσης ότι οι άνδρες κάτω των 55-60 ετών, που έχουν χάσει τα μαλλιά τους έχουν αυξημένο κίνδυνο μέχρι και 44% για στεφανιαία νόσο.

Και όσο πιο μεγάλο είναι το μέγεθος της αραίωσης και της φαλάκρας, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος. Όσοι πάντως χάνουν τα μαλλιά από τους κροτάφους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δεν κινδυνεύουν. Ο επικεφαλής της έρευνας κ. Γιαμάντα δήλωσε: «Η φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού συνδέεται στενότερα με τη συστημική αρτηριοσκλήρυνση από ότι η φαλάκρα στο μέτωπο».

Στη δημοσίευση τους οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι ο κίνδυνος των φαλακρών για καρδιοπάθεια είναι μικρότερος σε σχέση με τον κίνδυνο που υπάρχει όταν κάποιος καπνίζει ή είναι παχύσαρκος, ή έχει υψηλή πίεση και χοληστερίνη. Προειδοποιούν πάντως πως οι νέοι άνδρες που χάνουν τα μαλλιά τους, θα πρέπει να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους, να κάνουν υγιεινή διατροφή, και να ασκούνται συστηματικά, προκειμένου να κρατούν την καρδιά τους σε καλή κατάσταση.

Μια σημαντική ακόμη διευκρίνηση της επιστημονικής ομάδας είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν ότι κάθε φαλακρός άνδρας θα πρέπει να επισκεφτεί επειγόντως τον καρδιολόγο. “Ακόμη δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για τη σχέση ανάμεσα στην φαλάκρα και στην καρδιοπάθεια.” θα πει ο Ιάπωνας καθηγητής και θα συνεχίσει: “Ορισμένες πιθανές εξηγήσεις είναι ότι η φαλάκρα αποτελεί ένδειξη για αυξημένη ινσουλινο-αντίσταση δηλαδή πρόδρομο σημάδι διαβήτη, για χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό ή για αυξημένη ευαισθησία στην ορμόνη τεστοστερόνη, παράγοντες δηλαδή που, άμεσα ή έμμεσα, αυξάνουν την πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου», σύμφωνα με τους ερευνητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γερά δόντια σημαίνει και γερή καρδιά. Δώστε προσοχή

Γεννιέσαι ή γίνεσαι; Το αγόρι που εξαναγκάστηκε να μεγαλώσει ως κορίτσι….

Τι κάνουμε όταν σπάσει το προφυλακτικό; 5 απλά κόλπα

Αξονική στεφανιογραφία: μια στεφανιογραφία αναίμακτη και χωρίς καθετηριασμό

Το “αλλήθωρο” ματάκι στα παιδάκια και πότε να ανησυχούν οι γονείς;