Πράσα και πατάτες προσοχή!

  • Iatropedia
Η διατροφική επιδημία ,έχει άμεση σχέση με την E.Coli, που βρίσκετε στις καλλιέργειες εδάφους των πατατών και πράσων.Τι όμως δεν έγινε σωστά;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις τελευταίες ημέρες, ξέσπασε διατροφική επιδημία που οφείλετε σε ένα σπάνιο στέλεχος της E. Coli O157 ,που ονομάζεται PT8 και το οποίο είναι διαφορετικό από το στέλεχος που προκάλεσε την εκτεταμένη έξαρση με τα αγγούρια στη Γερμανία.

Υπήρξαν 250 περιπτώσεις διάσπαρτα σε ολόκληρη την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία, μεταξύ Δεκεμβρίου 2010 και Ιουλίου 2011, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Υγείας (HPA).

Τα περισσότερα από τα περιστατικά αυτά ήταν ήπια, αλλά 74 άτομα χρειαστήκαν να πάνε στο νοσοκομείο και ένας ασθενής, ο οποίος είχε προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, πέθανε.

Ο Δρ Bob Adak, επικεφαλής της ομάδας ελέγχου της επιδημίας της ΗΡΑ, δήλωσε: «Στα λαχανικά θα μπορούσαν να προϋπάρχουν ίχνη του μολυσμένου εδάφους».

Επίσης ότι «Το έδαφος μπορεί να μεταφέρει μερικές φορές επιβλαβή βακτήρια . Αν και οι παραγωγοί τροφίμων , έχουν καλά συστήματα για να καθαρίζονται τα λαχανικά, ο κίνδυνος δεν μπορεί ποτέ να εξαλειφθεί εντελώς».

Ανεπαρκής έκπλυση των λαχανικών, ανεπαρκές πλύσιμο των χεριών, ή η μη επιμελής καθαριότητα του εξοπλισμού της κουζίνας, (σκεύη ή επιφάνειες μετά την προετοιμασία των λαχανικών) είναι πηγές μόλυνσης.

Συμπερασματικά:

Αυτή η επιδημία είναι μια επίκαιρη υπενθύμιση ότι είναι απαραίτητο να πλύνετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως και την σαλάτα, προτού τα καταναλωσετε!!