Πότε το λέιζερ »σβήνει» τα σημάδια στο δέρμα!

  • Iatropedia
Το λέιζερ έχει πολλές και διαφορετικές εφαρμογές στην ιατρική επιστήμη. Μία από αυτές είναι οι θεραπείες που γίνονται προκειμένου να εξαφανιστούν μια για πάντα ορισμένα σημάδια του δέρματος. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πότε γίνονται και τι να περιμένετε με τις θεραπείες λέιζερ για σημάδια του δέρματος

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Το λέιζερ χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τη θεραπεία των ατελειών του προσώπου με την αφαίρεση στρωμάτων του δέρματος. Οι δύο πιο συχνοί τύποι λέιζερ είναι δυο:

– αυτός που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ρυτίδων, ουλών, κονδυλωμάτων.

– αυτός που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση επιφανειακών σημαδιών και ρυτίδων στο πρόσωπο, τα χέρια, το λαιμό και το στήθος.

Ένας δερματολόγος θα πάρει το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας εξετάσει. Κατόπιν, θα πρέπει να συζητήσετε μαζί του ποιες είναι οι προσδοκίες σας . Για παράδειγμα, ασθενείς που έχουν ακμή σε έξαρση ή πολύ σκούρο δέρμα συνήθως δεν είναι καλοί υποψήφιοι για θεραπείες με λέιζερ.

Το λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις εξής καταστάσεις:

– σημάδια ακμής

-σημάδια ηλικίας, ρυτίδες

– το λεγόμενο «πόδι της χήνας» στην περιοχή των ματιών

– πεσμένα βλέφαρα

-χαλάρωση του δέρματος

-ουλές

Αν και η διαδικασία δεν είναι επώδυνη, δίνονται τοπικά αναισθητικά για να επέλθει ένα σχετικό μούδιασμα στις πάσχουσες περιοχές.

Μετά τη θεραπεία μπορεί να παρατηρήσετε πρήξιμο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ορισμένα σημάδια, κυρίως λόγω του παροδικού ερεθισμού. Σε συνεργασία με το γιατρό σας θα σας δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες. Η επούλωση διαρκεί 3 -10 ημέρες, ανάλογα με το βάθος της θεραπείας και τον τύπο του λέιζερ που χρησιμοποιείται.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr