Πότε ο καρκίνος του μαστού οδηγεί σε καρκίνο του πνεύμονα – Ακτινοθεραπεία και κάπνισμα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του μαστού
Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού, που καπνίζουν, έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπλοκές από την ακτινοθεραπεία, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως, με σχεδόν 1,7 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται το 2012 (δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου συνολικά). Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 12% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου και το 25% όλων των καρκίνων στις γυναίκες.

Ο καρκίνος του μαστού σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές και οι παράγοντες που τροποποιούν τον κίνδυνο του καρκίνου αυτού, όταν διαγνωσθεί μετά την εμμηνόπαυση και όταν πλέον διαγνωσθεί (πολύ συχνότερα) επίσης μετά την εμμηνόπαυση δεν είναι το ίδιο.

Αυτή η νέα έρευνα “καταδεικνύει ότι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που καπνίζουν θα πρέπει να λάβουν όση βοήθεια είναι δυνατή, για να κόψουν το τσιγάρο, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι κατά την θεραπεία τους”, είπε η δρ Julie Sharp από τον αγγλικό φιλανθρωπικό οργανισμό υγείας Cancer Research UK.

Και πρόσθεσε: “Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας έχουν τελειοποιηθεί και βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι είναι στοχευμένες και αποτελεσματικές, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο παρενεργειών”.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι Βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από σχεδόν 41.000 ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Οι πληροφορίες προήλθαν από 75 διαφορετικές επιμέρους μελέτες σχετικά με την ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος καρδιακής προσβολής, ή εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα (ο οποίος προκαλείται από την ακτινοβολία) ήταν περίπου 5% για τους καπνιστές, σε σύγκριση με το μόλις 0,5% για τους μη καπνιστές, δηλαδή 10 φορές μεγαλύτερη!

Η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, δρ Carolyn Taylor από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε χαρακτηριστικά: “Η διακοπή του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας θα μειώσει πάρα πολύ τον κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα ή/και καρδιακής νόσου και, φυσικά, έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία”.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology και μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ.

http://www.webmd.com

http://www.wcrf.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του μαστού: Αυτή η διατροφή σώζει ζωές

Καρκίνος του μαστού: Διπλάσιος ο κίνδυνος για τις γυναίκες με πυκνό μαστό

Καρκίνος του μαστού: Αυτή η φωτογραφία με λεμόνια έγινε viral στο facebook – Δείτε γιατί!

Καρκίνος του μαστού: Πολλές φορές δεν υπάρχει ογκίδιο να ψηλαφίσει η γυναίκα