Πότε ένας άνδρας είναι…γρήγορος; Δείτε τους χρόνους

  • Iatropedia
Μπορεί να χαρακτηρίζεται «ανδρικό» πρόβλημα, αλλά φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά και τους δύο συντρόφους. Ένας στους πέντε άνδρες σε κάποια φάση της ζωή του... χάνει τον έλεγχο στο σεξ. Ο λόγος για την πρόωρη εκσπερμάτωση η οποία εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε όλες τις ηλικίες. Ενδεικτικό εξάλλου είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανδρών πιστεύει ότι «τα ξέρει όλα» για το θέμα αυτό οπότε κρίνει πως δεν υπάρχει λόγος να ρωτήσει ή ακόμη και να ζητήσει βοήθεια είτε από την σύντροφό του είτε από εξειδικευμένο ιατρό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ουρολογικών Παθήσεων ( ΙΜΟΠ) η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι επακόλουθο σεξουαλικού ερεθισμού και στους περισσότερους άντρες, συμβαίνει περίπου 4-10 λεπτά μετά από τη διέγερση και τη στύση, συγχρόνως με τον οργασμό.

Οι χρόνοι των γρήγορων

Όπως εξηγούν οι ειδικοί του ΙΜΟΠ διακρίνουμε δύο τύπους πρόωρης εκσπερμάτισης, εκ των οποίων ο πρώτος είναι σαφώς ο συχνότερος:

Πρωτοπαθής (αναφερόμενη και ως «χρόνια»): ο άνδρας βίωσε το πρόβλημα από την πρώτη σεξουαλική του εμπειρία και διαρκεί εφ’ όρου ζωής.

Σε αυτήν την περίπτωση η εκσπερμάτιση προκύπτει πολύ γρήγορα, είτε πριν την κολπική διείσδυση, ή σε λιγότερο από 1-2 λεπτά μετά τη διείσδυση.

Δευτεροπαθής (αναφερόμενη και ως «επίκτητη») – εμφανίζεται σταδιακά ή ξαφνικά, ενώ μέχρι τότε είχε έλεγχο της εκσπερμάτισης ή αυτή γινόταν σε χρόνο που θεωρούσε επαρκή για να απολαμβάνει τη σεξουαλική πράξη.

Συνοπτικά οι ειδικοί του ΙΜΟΠ εξηγούν ότι με βάση τη βαρύτητα η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να ταξινομηθεί σε:

Σοβαρή: εκσπερμάτωση μέσα σε 15 δευτερόλεπτα

Μέτρια οι χρόνοι κυμαίνονται σε 15-30 δευτερόλεπτα

Ελαφριά: εκσπερμάτιση μέσα σε 60-120 δευτερόλεπτα

Ποιες οι επιπτώσεις;

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι άντρες που πάσχουν από πρόωρη εκσπερμάτιση βιώνουν:

«Ελάχιστο» ή «ελλιπή» έλεγχο της εκσπερμάτισης (95%)

«Ήπιο» έως «ακραίο» προσωπικό άγχος (90%)

«Ελάχιστη» ή «ελλιπή» ικανοποίηση από τη σεξουαλική συνεύρεση (57%)

Δυσφορία δική τους και της συντρόφου, που σχετίζεται με την εκσπερμάτιση (63%)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες τροφές είναι ''εχθροί'' του ύπνου;

Πάλι ξύπνησα με πονοκέφαλο! Τι να κάνω;

Δείτε ποια φάρμακα ''σκοτώνουν'' το σεξ!

Γιατί ''κόβεται'' το σεξ στο γάμο;