Πόσο αθώες είναι οι λιγούρες;

  • Iatropedia
Έχετε συλλάβει τον εαυτό σας να έχει λιγούρες για ένα συγκεκριμένο τρόφιμο; Να μην μπορείτε να κοιμηθείτε γιατί ονειρεύεστε τα πατατάκια που είναι στο ντουλάπι ή τα μακαρόνια από το μεσημεριανό φαγητό; Τα συμπτώματα της ασίγαστης λιγούρας δεν είναι πάντα αθώα αφού μπορεί να υποδηλώνουν ότι ο οργανισμός μας έχει έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Ειδικοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Ατλάντα ανακάλυψαν τις παθήσεις που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτές τις λιγούρες.

Πατατάκια, αλμυρά κριτσίνια και παγάκια

Αν ταλαιπωρήστε γιατί σας λείπει έντονα το αλμυρό φαγητό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ανεπάρκεια ιωδίου που σχετίζεται με τα προβλήματα του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό) ή ελλιπή παραγωγή των ορμονών του στρες (της κορτιζόλης, της αδρεναλίνης και της αλδοστερόνης) από τα επινεφρίδια.

Παγάκια.

Η παγοφαγία, όπως ονομάζεται επιστημονικά η… μανία κάποιων ανθρώπων να τρώνε παγάκια, αποτελεί μερικές φορές σύμπτωμα της ανεπάρκειας σιδήρου, η οποία με τη σειρά της ευθύνεται για την πρόκληση αναιμίας.

Ψωμί και ζυμαρικά.

Η ασυγκράτητη μανία για ψωμί ή ζυμαρικά πιθανόν να κρύβουν κατάθλιψη. Μελέτες του φημισμένου πανεπιστημίου ΜΙΤ, στη Βοστώνη, απέδειξαν πως όσοι αφαιρούν τους υδατάνθρακες από τη διατροφή τους – επειδή λ.χ. κάνουν μια αυστηρή δίαιτα – είναι επιρρεπείς στις διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης.

Η επιστημονική εξήγηση είναι τα διαιτολόγια με πολλές πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, πουλερικά, γαλακτοκομικά) μπορεί να ελαττώσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο – μιας ουσίας που αποκαλείται και ορμόνη της ευεξίας.

Σοκολάτα.

Τα πιθανά υποκείμενα προβλήματα που ωθούν πολλούς να τρώνε την μία σοκολάτα πίσω από την άλλη, συμπεριλαμβάνουν το ακραίο στρες και την κατάθλιψη .

Ενδεικτικό είναι ότι έξι στις δέκα γυναίκες καταναλώνουν με βουλιμία οδιδήποτε πειέχει σοκολάτα πριν και κατά την διάρκεια της περιόδους τους .

Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JournalofProteomeResearch» έδειξε πως 40 γρ. μαύρης σοκολάτας την ημέρα επί δύο εβδομάδες, μειώνει την παραγωγή των ορμονών του στρες (όπως η κορτιζόλη και οι κατεχολαμίνες) στον οργανισμό.

Χώμα ή… παπούτσια.

Θεωρείται ακραίο αλλά υπάρχουν άνθρωποι που μασουλούν αντικείμενα – από το χώμα έως τα αθλητικά παπούτσια – και δεν μπορούν να σταματήσουν με τίποτα.

Η πίκα συνήθως οφείλεται στην έλλειψη ιχνοστοιχείων – κυρίως του σιδήρου, αλλά και του χαλκού, του μαγνησίου, του ψευδαργύρου κ.ά. Το χώμα είναι πλούσιο σε όλα αυτά τα ιχνοστοιχεία, και έτσι εξηγείται γιατί μπορεί να δείτε ξαφνικά μια έγκυο να τρώει χώμα.

Η πίκα μπορεί να εκδηλωθεί και στα μικρά παιδιά: αν δείτε ένα παιδί να τρώει επίμονα και συνεχώς χώμα, μπορεί να έχει έλλειψη σε κάποιο θρεπτικό συστατικό.

Κάρυ.

Εάν συνεχώς θέλετε να καναναλώνετε δυνατές γεύσεις, όπως αυτή του κάρυ, μπορεί να έχετε ανεπάρκεια ψευδαργύρου στο αίμα – ενός ιχνοστοιχείου, η έλλειψη του οποίου σχετίζεται με νοσήματα όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Άλτσχαϊμερ, και με μειωμένη αίσθηση γεύσης.

Το κάπνισμα είναι μία από τις συνήθειές μας που έχει σχετιστεί με την ανεπάρκεια ψευδαργύρου – γι’ αυτό και πολλοί καπνιστές δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις έντονες γεύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσο αθώα είναι τα χτυπήματα στον καβάλο

Ο καλός εραστής φαίνεται από τα.. παπούτσια του.

Μάγισσες φέρτε βότανα. Ποια φυσικά προϊόντα χτυπούν τον πόνο

Δυο ετών αγοράκι καπνίζει 40 τσιγάρα την ημέρα.Βίντεο