Πόσο αλκοόλ »αντέχετε»;

  • Iatropedia
Δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίσουμε πότε η κατανάλωση αλκοόλ ξεπερνάει τη λεπτή γραμμή που διαχωρίζει τον κοινωνικό πότη από τον αλκοολικό. Ο αλκοολισμός και η κατάχρηση αλκοόλ είναι σημαντικά προβλήματα υγείας και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια, ώστε να τα αναγνωρίζουμε άμεσα. Η κατανόηση του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση του αλκοολισμού.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Ο αλκοολισμός μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι αλληλένδετοι. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται γενετικοί, οικογενειακοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.

Οι άνθρωποι που έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον ή συναναστρέφονται στενά με έναν αλκοολικό έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα κατάχρησης αλκοόλ. Όσοι υποφέρουν από πρόβλημα ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή είναι επίσης σε κίνδυνο, γιατί το αλκοόλ χρησιμοποιείται συχνά ως αυτοθεραπεία.

Δεδομένου ότι η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται συχνά από όλες τις ηλικιακές ομάδες και οι επιδράσεις της κατάχρησης διαφέρουν από άτομο σε άτομο, δεν είναι πάντα εύκολο να αντιληφθούμε πότε ξεκινάει το πρόβλημα του αλκοολισμού. Σημαντικό στοιχείο είναι το πώς σας επηρεάζει το αλκοόλ. Αν το αλκοόλ προκαλεί προβλήματα στη ζωή σας, τότε πιθανά έχετε πρόβλημα αλκοολισμού.

Μπορεί να έχετε πρόβλημα με το ποτό, εάν …

Αισθάνεστε ένοχοι ή νιώθετε ντροπή για την ποσότητα που καταναλώνετε

Λέτε ψέμματα ή κρύβετε από τους γνωστούς σας πόσο πίνετε

Οι φίλοι και συγγενείς σας εκφράζουν την ανησυχία τους για το πόσο πίνετε

Έχετε ανάγκη να πιείτε για να χαλαρώσετε ή να αισθανθείτε καλύτερα

Έχετε κενά μνήμης και δε θυμάστε τι κάνατε όταν πίνατε το προηγούμενο βράδυ

Αν ανησυχείτε ότι κάποιος οικείος σας έχει πρόβλημα αλκοολισμού αναζητήστε βοήθεια. Δεν μπορείτε να αναγκάσετε κάποιον να σταματήσει το αλκοόλ. Όσο και να θέλετε να βοηθήσετε δεν μπορείτε μόνοι σας να τον πείσετε. Η επιλογή είναι δική του. Μην περιμένετε να σταματήσει να πίνει και να παραμείνει νηφάλιος, χωρίς βοήθεια. Θα χρειαστεί θεραπεία και υποστήριξη για να ξεπεράσει ένα σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντιβίωση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί! Μύθος ή αλήθεια;

Τι μπορείτε να πάθετε από το πολύ αλκοόλ!