Μελάνωμα: Πόσες ελιές (αριθμός) στο χέρι σας δείχνουν αυξημένο κίνδυνο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μελάνωμα
Το μελάνωμα μπορεί πάντως να εμφανισθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά επιβάλλεται εγρήγορση αν δείτε ακανόνιστου σχήματος ελιές στο χέρι σας.

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αν ένα άτομο έχει στο μπράτσο του πάνω από 11 ελιές, αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα).

Η διαπίστωση αυτή μπορεί να αξιοποιηθει από τους δερματολόγους, οι οποίοι έτσι δεν χρειάζεται να μετρήσουν τις ελιές σε όλο το σώμα για να εντοπίσουν ένα άτομο υψηλού κινδύνου, αφού οι ελιές μόνο στο ένα μπράτσο -ιδίως το δεξί- φαίνεται να αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείκτη για τις ελιές σε όλο το σώμα.

Ο αριθμός των ελιών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες για τον κίνδυνο καρκίνου, παρόλο που μόνο το 20% έως 40% των περιστατικών μελανώματος ξεκινούν από προϋπάρχουσες ελιές.

Στατιστικά, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 2% έως 4% για κάθε πρόσθετη ελιά στο δέρμα, όμως η μέτρηση του συνολικού αριθμούς τους είναι μια χρονοβόρα ιατρική διαδικασία.

Προηγούμενες μικρότερες μελέτες είχαν επίσης επιχειρήσει να εντοπίσουν μια μόνο περιοχή του σώματος, οι ελιές της οποίας θα μπορούσαν να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικές για όλο το σώμα. Η τελευταία έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η περιοχή είναι το μπράτσο, κατά προτίμηση το δεξί.

Οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Σιμόν Ρομπέρο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας «British Journal of Dermatology», βρήκαν ότι άτομα με πάνω από επτά ελιές στο δεξί χέρι έχουν εννιά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν πάνω από 50 ελιές σε όλο το σώμα τους. Ενώ άτομα με πάνω από 11 ελιές στο δεξί μπράτσο τους (ιδίως στην περιοχή πάνω από τον δεξί αγκώνα τους), πιθανότατα έχουν πάνω απο 100 ελιές σε όλο το σώμα τους, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο για μελάνωμα.

Άλλες περιοχές του σώματος που είναι αντιπροσωπευτικές για το σύνολο των ελιών, αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι το μπράτσο, είναι τα πόδια και η πλάτη (κυρίως στους άνδρες).

http://www.webmd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρευνα: Πότε οι ελιές στο δέρμα γίνονται καρκινικά μελανώματα

Μελάνωμα: Πώς θα το εντοπίσετε εγκαίρως στο δέρμα σας (εικόνες)

Μελάνωμα: Νέα μέθοδος θεραπείας με «έξυπνο τσιρότο» (γράφημα)

Μελάνωμα: Μοναδικό σύστημα διάγνωσης με κινητό τηλέφωνο (!) από Έλληνες ερευνητές