Πώς βλέπουν όσοι έχουν αχρωματοψία: Εικόνες-παραδείγματα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αχρωματοψία
Οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας λίγο-πολύ με τα ίδια ζωντανά χρώματα, αλλά υπάρχουν μερικοί άνθρωποι, των οποίων η αντίληψη των χρωμάτων είναι ελαφρώς διαστρεβλωμένη.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν αχρωματοψία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει βλέπουν τα πάντα σε μαύρο σε άσπρο. Αυτό είναι ένας μόνος τύπος αχρωματοψίας. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι και ο καθένας επιφέρει και διαφορετικό αποτέλεσμα στην όραση του ατόμου.

Διαβάστε επίσης: Αχρωματοψία: Κάντε ΕΔΩ το τεστ των 10 εικόνων και δείτε πού βρίσκεστε

Πρόσφατα μια ομάδα επιστημόνων στην κλινική Compare στο Λονδίνο δημιούργησε μια σειρά διαδραστικών κινούμενων εικόνων (gifs) για να μας βοηθήσει να δούμε “μέσα από τα μάτια” των ατόμων με διαφορετικού τύπου αχρωματοψία.

Μονοχρωματική αχρωματοψία του Μπλε Κώνου (Blue Cone Monochromacy)

Είναι μια σπάνια γενετική ασθένεια του αμφιβληστροειδούς που επηρεάζει σχεδόν αποκλειστικά τους άνδρες. Η αντίληψη των χρωμάτων είναι σοβαρά διαταραγμένη από τη γέννηση κιόλας.

αχρωματοψία

Μονοχρωματική αχρωματοψία του Μπλε Κώνου

Τριτανωπία (Tritanopia)

Οι άνθρωποι που επηρεάζονται από αυτόν τον τύπο αχρωματοψίας μπερδεύουν το μπλε με το πράσινο χρώμα και το κίτρινο με το βιολετί χρώμα. Αυτά τα άτομα έχουν σοβαρό πρόβλημα να διακρίνουν το χρώμα στα φανάρια. Επιπλέον, σε αντίθεση με τους περισσότερους τύπους αχρωματοψίας, η τριτανωπία δεν συνδέεται με τα γονίδια του φύλου, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξίσου κοινή σε άνδρες και γυναίκες.

αχρωματοψία

Τριτανωπία

Τριτανωμαλία (Tritanomaly)

Όπως και η τριτανωπία, έτσι και η τριτανωμαλία είναι ένα είδος αχρωματοψίας των τριών τύπων κώνων που είναι υποδοχείς του φωτός στο μάτι (κόκκινο, μπλε και πράσινο). Σε αυτή την περίπτωση τα άτομα συγχέουν το μπλε με το πράσινο και το κίτρινο με βιολετί. Σε αντίθεση με τα άτομα με τριτανωπία, όπου ο κώνος-S λείπει εντελώς, εκείνα με τριτανωμαλία έχουν κώνους-S, ο οποίος όμως έχει υποστεί ένα είδος μετάλλαξης. Είναι, επίσης, εξίσου κοινή σε άνδρες και γυναίκες.

αχρωματοψία

Τριτανωμαλία

Δευτερανωπία (Deuteranopia)

Αυτή είναι η πιο συχνή αχρωματοψία. Εδώ, οι κώνοι που λαμβάνουν το μέσου κύματος φως (πράσινο) λείπουν εντελώς. Έτσι, μπορούν να διακρίνουν μόνο 2-3 διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου, ενώ κάποιος με φυσιολογική όραση βλέπει 7 διαφορετικές αποχρώσεις.

αχρωματοψία

Δευτερανωπία

Δευτερανωμαλία (Deuteranomaly)

Στην περίπτωση της δευτερανωμαλίας, οι κώνοι που λαμβάνουν το μεσαίου κύματος πράσινο δεν λείπουν, αλλά η ευαισθησία του ματιού κινείται προς το κόκκινο φάσμα. Αυτή η αχρωματοψία είναι πολύ πιο κοινή μεταξύ των ανδρών.

αχρωματοψία

Δευτερανωμαλία

Αχρωματοψία (Achromatopsia)

Είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μερική ή ολική αδυναμία αντίληψης του χρώματος. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής στις ΗΠΑ, τα άτομα με πλήρη αχρωματοψία δεν μπορούν να αντιληφθούν κανένα χρώμα. Βλέπουν μόνο μαύρο, λευκό και αποχρώσεις του γκρι.

αχρωματοψία

Αχρωματοψία

Πρωτανωπία (Protanopia)

Οι άνθρωποι που επηρεάζονται από αυτή την αχρωματοψία είναι λιγότερο ικανοί να διακρίνουν το κόκκινο φως. Εκείνοι με πρωτανωπία δεν έχουν καθόλου L-κώνους, γεγονός που καθιστά δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ του μπλε με το πράσινο χρώμα και του κόκκινου με το πράσινο.

αχρωματοψία

Πρωτανωπία

Πρωτανωμαλία (Protanomaly)

Τα άτομα με πρωτανωμαλία εξακολουθούν να έχουν L-κώνους, αλλά αυτοί είναι ελαττωματικοί. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα αυτά έχουν επίσης πρόβλημα διάκρισης μεταξύ μπλε και πράσινου και μεταξύ κόκκινου και πράσινου χρώματος, αν και σε μικρότερο βαθμό.

αχρωματοψία

Πρωτανωμαλία

Πηγή: http://www.medicaldaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάντε ΕΔΩ το πιο πρωτότυπο τεστ όρασης και αντίληψης στο διαδίκτυο

Τεστ όρασης: Η εικόνα που δείχνει αν έχετε μυωπία ή υπερμετρωπία

Πώς να βελτιώσετε την όρασή σας με φυσικό τρόπο: Διατροφή και ασκήσεις

Προβλήματα όρασης: Μοναδικές εικόνες – παραδείγματα για την κάθε πάθηση [gifs]