Πως θα καταλάβετε ότι έχετε λαρυγγίτιδα;

  • Iatropedia
Η λαρυγγίτιδα συνήθως οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη και κύριο σύμπτωμα είναι η βραχνάδα στο λαιμό που προκαλείται από φλεγμονή του λάρυγγα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα ύποπτα συμπτώματα και τη θεραπεία της λαρυγγίτιδας.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της λαρυγγίτιδας είναι η βραχνάδα, η οποία είναι μόνο προσωρινή και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μπορεί επίσης να έχετε έναν ήπιο πυρετό και βήχα.

Μια τυπική ιογενής λαρυγγίτιδα κλιμακώνεται σε 2-3 ημέρες. Στη συνέχεια, απαλύνεται και υποχωρεί συνήθως μέσα σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, μπορεί το βράχνιασμα στη φωνή να παραμείνει για περισσότερο, ακόμα κι αν όλα τα αλλά συμπτώματα έχουν φύγει.

Η δυσκολία στην αναπνοή είναι μια ασυνήθιστη επιπλοκή. Αυτό γίνεται σπάνια στους ενήλικες, αλλά μερικές φορές συμβαίνει σε μικρά παιδιά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας άμεσα, εάν έχετε οποιαδήποτε δυσκολία στην αναπνοή.

Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη θεραπεία για τη λαρυγγίτιδα. Θα υποχωρήσει σταδιακά μέσα σε λίγες ημέρες. Παρόλα αυτά, καλό είναι να πίνετε πολλά υγρά, ακόμα κι αν η κατάποση γίνεται δύσκολα. Με απλά παυσίπονα (παρακεταμόλης ή ιβουπροφαίνης) θα αντιμετωπίσετε τον πόνο και τον πυρετό. Κάντε γαργάρες, αγοράστε παστίλιες και σπρέι για να ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο.

Στις ιογενείς λοιμώξεις δεν χρειάζεται να πάρετε αντιβίωση. Ο γιατρός σας θα σας καθοδηγήσει αναλόγως.

Εάν είναι δυνατόν, ξεκουράστε τις φωνητικές σας χορδές κάνοντας αφωνία. Η ανάπαυση της φωνής σημαίνει ότι δεν φωνάζουμε, δεν τραγουδάμε και δεν μιλάμε για πολύ ώρα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός