Πως θα ελέγχεται η επιληπτική κρίση στο μέλλον;

  • Iatropedia
Φανταστείτε ένα μικροσκοπικό υπολογιστή ενσωματωμένο κάτω από το τριχωτό της κεφαλής σας, να καταγράφει συνεχώς τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σας και να σας ειδοποιεί όταν ανιχνεύει ότι κάτι πάει στραβά. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο, που ακολουθεί πως θα προλαμβάνονται στο μέλλον οι επιληπτικές κρίσεις.

Του Αθανάσιου Μπούκαλη Νευροχειρουργού

Αυτό μπορεί να σας ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μια ιατρική συσκευή που μόλις εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ως εναλλακτική λύση για τα άτομα με επιληψία, που είναι δεν δέχονται θεραπεία με φάρμακα.

Οι επιληπτικές κρίσεις συμβαίνουν όταν ομάδες νευρώνων αρχίζουν να λειτουργούν αφύσικα. Η νέα συσκευή, που ονομάζεται RNS Simulator, είναι σε θέση να εντοπίσει αυτά τα προβλήματα στον εγκέφαλο και να στείλει ηλεκτρικά σήματα, μέσω εμφυτευμένων καλωδίων, για να σταματήσει μια κρίση από το να συμβεί.

Τα εμφυτεύματα για τη θεραπεία νευρολογικών προβλημάτων δεν είναι κάτι καινούριο. Ήδη χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών, όπως η νόσος του Πάρκινσον και μια πάθηση που ονομάζεται δυστονία. Νευρολόγοι, επίσης, χρησιμοποιούν μία άλλη ηλεκτρονική προσέγγιση που ονομάζεται διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου, για τη θεραπεία ορισμένων μορφών επιληψίας.

Σε αντίθεση με τις VNS συσκευές, ο RNS αισθάνεται όταν επιληπτικές κρίσεις πρόκειται να συμβούν και τις σταματάει από την πηγή του προβλήματος. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα σε κλινικές δοκιμές της συσκευής, ήταν λοιμώξεις στο σημείο της εμφύτευσης και οι μπαταρίες που άδειαζαν, πολύ σύντομα.

Η συσκευή είναι κατασκευασμένη από την NeuroPace, με έδρα το Mountain View της Καλιφόρνιας. Η εταιρεία αναφέρει ότι κάθε σύστημα RNS Simulator θα κοστίσει μεταξύ 35.000 και 40.000 δολαρίων.

Όπως όμως καταλαβαίνει κανείς η τιμή του θα είναι απαγορευτική για την Ελλάδα, όποτε θα παραμείνει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας…

Αθανάσιος Μπούκαλης Νευροχειρουργός

Ιδρυτής του International Medical Rights

https://www.facebook.com/Athanasis.Boukalis.IMR

email: dr_athanasis@hol.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μη στεναχωριέστε: έρχεται νωρίτερα το γήρας! Έρευνα

''Μαμά γερνάω…'' Μάθετε τι φταίει!

Τροφή των σκυλιών τα θηλυκά έμβρυα στην Ινδία!

«Super» ασπιρίνη συρρικνώνει καρκινικούς όγκους!