Πως θα απαλλαγείτε από τη φουσκωμένη κοιλιά το καλοκαίρι;

  • Iatropedia
Το καλοκαίρι έφτασε , είστε έτοιμοι για τα πρώτα μπάνια στη θάλασσα αλλά δεν έχετε την επίπεδη κοιλιά που ονειρευόσασταν; Η αιτία μπορεί να είναι ένα απλό φούσκωμα που σας κάνει να αισθάνεστε πολύ άβολα. Αντί όμως να χαλάσει η διάθεσή σας, να χάσετε το μπάνιο σας και μία υπέροχη μέρα στη θάλασσα, μπορείτε να καταπολεμήσετε το πρόβλημα στη ρίζα του.

Γράφει ο Δρ.Στάθης Σκληρός MD

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

Δ/ντής Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Για να ερευνήσει κανείς την αιτία του φουσκώματος και του μετεωρισμού, πρέπει να « ρίξει μια ματιά» στον τρόπο ζωής του και ειδικά στις διατροφικές του συνήθειες.

Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι το στρες, το άγχος, το κάπνισμα , το αλκοόλ, και κάποιες τροφές που τρώμε (κατά κύριο λόγο τροφές πλούσιες σε λιπαρά) αποτελούν τους κυριότερους επιβαρυντικούς παράγοντες για αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα.

Για την αντιμετώπιση του μετεωρισμού και του φουσκώματος, συνίσταται να χρησιμοποιούνται σκευάσματα που περιέχουν αποκλειστικά και μόνο σιμεθικόνη , όπως είναι το Dulcogas, το οποίο είναι το μοναδικό προϊόν στην Ελλάδα με αυτή την ένδειξη.΄Εχει άριστο προφίλ ασφάλειας. δρα φυσικά, εξουδετερώνοντας τα αέρια που είναι εγκλωβισμένα μέσα στον γαστρεντερικό σωλήνα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (λιγότερο από 15 λεπτά) , ανακουφίζοντας άμεσα από τη δυσφορία που αυτά προκαλούν χαρίζοντας με αυτό τον τρόπο επίπεδη κοιλιά. Γιαυτό είναι κατάλληλο για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες (για εγκύους, στη γαλουχία , διαβητικούς και για παιδιά από 6 ετών και άνω).

Ανήκει στην οικογένεια του Dulcolax είναι σε μορφή κοκκίων, που αναβράζουν ευχάριστα μέσα στο στόμα χωρίς τη χρήση νερού και με ευχάριστη γεύση μέντας.

Το Dulcogas συνίσταται από την Εταιρεία Ιατρικών Σπουδών λόγω της άμεσης αποτελεσματικότητας και του άριστου προφίλ ασφαλείας.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με άριστα αποτελέσματα, από όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και από όσους κάνουν χρήση υπακτικών (φυτικών και μη) και σπασμολυτικών (ΣΕΕ) ενώ είναι κατάλληλο για εγκύους, στη γαλουχία διαβητικούς και για παιδιά από 6 ετών.

Εκτός όμως από την λήψη φαρμακευτικού σκευάσματος, μερικές πρακτικές συμβουλές, που σας βοηθήσουν στη μάχη σας για επίπεδη κοιλιά είναι :

Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά και το αλκοόλ γενικότερα. Τα ανθρακούχα ποτά φουσκώνουν πολύ εύκολα

Αποφύγετε λιπαρές τροφές, προτιμήστε ελαφριά και συχνά γεύματα και μικρότερες μερίδες. Τρώτε σαλάτες μαζί με το φαγητό σας.

Ελαττώστε το κάπνισμα

Δώστε προσοχή σε προϊόντα αδυνατίσματος, που περιέχουν υποκατάστατα της ζάχαρης πχ, σορβιτόλη, ασπαρτάμη, φρουκτόζη κλπ.

Αποφύγετε τροφές που φουσκώνουν όπως είναι αυτές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες πχ. φακές, φασόλια, ρεβίθια, αγγούρια, αγκινάρες, σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, κουνουπίδι, καλαμπόκι, πράσα, πιπεριές, κρεμμύδια, αρακάς, πατάτες, βερίκοκα, μπανάνες, πεπόνι, πορτοκάλι, αχλάδια και δαμάσκηνα, Μπορείτε να καταναλώνετε τα παραπάνω τρόφιμα 1-2 φορές την εβδομάδα.

Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες πχ. ψάρια, αβγό, κοτόπουλο, κρέας

Το περπάτημα βοηθάει σημαντικά

Αποφύγετε το αλάτι ή τουλάχιστον μειώστε το

Μην καταπίνετε αέρα, τρώγοντας γρήγορα.

Μασάτε καλά το φαγητό σας

Τα γαλακτοκομικά είδη προκαλούν φούσκωμα, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη η οποία είναι αρκετά συχνή.

Πίνετε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι: Το μυστικό του βρίσκεται στις κατεχίνες, φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό

Να πίνετε νερό και προτιμείστε όχι κατά τη διάρκεια του φαγητού αλλά στο τέλος γιατί μπορεί να προκληθεί φούσκωμα.

Τέρμα λοιπόν στο άγχος για επίπεδη κοιλιά αφού φέτος το καλοκαίρι, το Dulcogas είναι ο πολύτιμος σύμμαχός σας με ή χωρίς κατάλληλη διατροφή.