Πώς τα τατουάζ ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τατουάζ
Όσοι από εσάς έχετε τατουάζ θα γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσο οδυνηρή μπορεί να είναι η διαδικασία της δερματοστιξίας, όπως είναι η ελληνική λέξη για το τατουάζ.

Γνωρίζατε όμως ότι εκτός από επώδυνη, η διαδικασία ενός τατουάζ μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα και προστατεύοντάς σας από απλές λοιμώξεις;

Και όμως αυτό είναι εν μέρει αλήθεια! Μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Human Biology, έδειξε ότι όσοι έχουν πολλά τατουάζ, έχουν και πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα!

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν επιπλοκές στην υγεία τους μετά από ένα τατουάζ, μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση, ή λοίμωξη του δέρματος στο σημείο εκείνο. Επιπλέον, εάν ο εξοπλισμός του χρησιμοποιείται για να χαραχτεί το σχέδιο δεν είναι καθαρός και ασφαλής, είναι πιθανό να γίνει πηγή σοβαρών ασθενειών, όπως ο τέτανος και οι ηπατίτιδες Β και C.

Όμως, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εν λόγω έρευνας, δρ Christopher Lynn, αναπληρωτή καθηγητή Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, τα τατουάζ θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να καταπολεμούμε κοινά κρυολογήματα και άλλες κοινές λοιμώξεις.

Τα πολλαπλά τατουάζ συνδέονται με καλύτερα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 29 ατόμων ηλικίας 18-47 ετών, την ώρα που έκαναν τατουάζ. Συνέλεξαν δείγματα σάλιου από τους συμμετέχοντες τόσο πριν όσο και μετά τη διαδικασία της δερματοστιξίας, κάτι που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των επιπέδων της ανοσοσφαιρίνης Α (ένα αντίσωμα που λειτουργεί ως πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε κοινές λοιμώξεις) και της “ορμόνης του στρες”, κορτιζόλης.

Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης πληροφορίες σχετικά με το πόσα τατουάζ είχε ο κάθε συμμετέχων, σε πόσες συνεδρίες τα έκανε, πόσες ώρες χρειάστηκαν για να κάνει το καθένα, πόσα χρόνια είχαν περάσει από το πρώτο του και σε ποιο ποσοστό του σώματός του είχε τατουάζ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν το πρώτο τους τατουάζ είχαν σημαντική μείωση στα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α (που είναι η απόκριση του οργανισμού στην αύξηση της κορτιζόλης, η οποία με την σειρά της αυξάνεται από το άγχος και τον πόνο της διαδικασίας ενός τατουάζ).

Οι επιστήμονες επισήμαναν, ότι, αρχικά, η διαδικασία της δερματοστιξίας θα μπορούσε να κάνει το άτομο πιο επιρρεπές στις κοινές λοιμώξεις. Ο δρ Lynn εξηγεί ότι “…είναι πιο εύκολο να αρρωστήσει κανείς. Μπορεί να κρυολογήσει πιο εύκολα επειδή, προσωρινά, οι άμυνες του οργανισμού μειώνονται από το άγχος της διαδικασίας”.

Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν περισσότερα τατουάζ επέδειξαν λιγότερη μείωση στα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α, κάτι που, σύμφωνα με τον δρ Lynn, σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο ανθεκτικό, κάθε φορά που το άτομο εκτίθεται στον πόνο και το στρες της διαδικασίας ενός τατουάζ.

“Μετά την αντίδραση στο στρες, το σώμα σας επιστρέφει σε μια ισορροπία. Ωστόσο, αν συνεχίσετε να ‘στρεσάρετε’ το σώμα σας ξανά και ξανά, αντί να επιστρέψει στο ίδιο σημείο αντοχής, προσαρμόζεται ώστε να ξεκινάει την ανοσοαπόκρισή του από ολοένα και υψηλότερα επίπεδα”, ανέφερε ο ίδιος.

Εξηγεί ότι ο τρόπος που το σώμα αντιδρά στην διαδικασία ενός τατουάζ είναι παρόμοιος με εκείνον που η σωματική άσκηση λειτουργεί σε αγύμναστα άτομα. Αρχικά, η άσκηση μπορεί να καταπονήσει και να προκαλέσει βλάβες στους μυς, αλλά ο πόνος μειώνεται όσο πιο συχνά ασκείται το άτομο, καθώς το σώμα προσαρμόζεται καλύτερα στο να αντιμετωπίζει το στρες της σωματικής δραστηριότητας.

http://www.medicalnewstoday.com