Πως ο προστάτης γίνεται εχθρός του σεξ!

  • Iatropedia
Αν και είναι τόσο µικρός – όσο ένα κάστανο – ταλαιπωρεί όλους σχεδόν τους άνδρες από τη µέση ηλικία και µετά. Με καλοήθη διόγκωση ή µε καρκίνο, ο προστάτης επιδρά αρνητικά στη σεξουαλική ζωή και στην ποιότητα ζωής του άνδρα. Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα και ποια προβλήματα δημιουργεί στις σεξουαλικές επαφές των ανδρών; Διαβάστε στο επσιτημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πάθηση αυτή.

Του Ευάγγελου Γκάναχειρουργού ουρολόγου

Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας μπροστά από την ουροδόχο κύστη, τον οποίον διαπερνά η ουρήθρα. Παράγει το προστατικό υγρό που αποθηκεύεται στον αδένα και κατά την εκσπερμάτιση αποβάλλεται στην ουρήθρα. Έχει ενεργό ρόλο στην εκσπερμάτιση, επομένως και στην γονιμότητα του άνδρα. Υπάρχουν αρκετές παθήσεις του προστάτη οι οποίες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, το 50% των ανδρών θα παρουσιάσει συμπτώματα προστατίτιδας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, το 15-20% θα παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη και πάνω από το 70% των ανδρών άνω των 60 ετών παρουσιάζουν ήδη συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

• Προστατίτιδα και σεξουαλική λειτουργία

Τα συμπτώματα της προστατίτιδας περιλαμβάνουν δυσκολία στην ούρηση, πόνο των γεννητικών οργάνων και του πυελικού εδάφους (λεκάνη), πόνο κατά την εκσπερμάτιση, πρόωρη εκσπερμάτιση, στυτική δυσλειτουργία, και τέλος ακόμα και μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Η οριστική αντιμετώπιση της φλεγμονής δίνει τέλος και στα σεξουαλικά προβλήματα. Σπάνια, σε άντρες με πολύμηνη και πλέον ταλαιπωρία (εμμένουσα χρονία προστατίτιδα, χρόνιο πυελικό άλγος) τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρούν, αλλά κάποιες φορές παραμένει η στυτική δυσλειτουργία.

Συνήθως πρόκειται για πρόβλημα με ψυχογενή αίτια και ίσως να χρήζει βοήθειας από ψυχολόγο ειδικό σε θέματα σεξουαλικής υγείας.

• Kαλοήθης υπερπλασία προστάτη και σεξουαλική λειτουργία

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, όχι μόνο αυξάνει τις πιθανότητες για στυτική δυσλειτουργία, αλλά η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ούρησης συμβαδίζει με το βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας. Η αντιμετώπιση τους μπορεί να βελτιώσει και τη στύση. Τελευταία έχει αποδειχθεί ότι οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE-5 inhibitors) αποκαθιστούν στο μεγαλύτερο ποσοστό το πρόβλημα της στύσης, βοηθώντας συγχρόνως και την ούρηση.

• Καρκίνος προστάτη και σεξουαλική λειτουργία

Ο καρκίνος του προστάτη από μόνος του δεν επηρεάζει τη στυτική λειτουργία. Όλες όμως οι θεραπείες για τον καρκίνο προκαλούν κάποιου βαθμού στυτική δυσλειτουργία. Η ριζική προστατεκτομή, με όποια χειρουργική μέθοδο και αν γίνει, προκαλεί στυτική δυσλειτουργία σε αρκετούς άνδρες. Εφόσον καταστεί εφικτή η διατήρηση των νεύρων της στύσης υπάρχει πιθανότητα για μετεγχειρητικές στύσεις (συνήθως με την βοήθεια των φαρμάκων της στύσης). Διαφορές μεταξύ λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής σε ότι αφορά στη διατήρηση της στύσης δεν έχουν τεκμηριωθεί.

Σε ότι αφορά στην ακτινοθεραπεία, και αυτή επηρεάζει τη στυτική λειτουργία, συνήθως αρκετό διάστημα μετά την εφαρμογή της. Τέλος, τα φάρμακα για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη (ορμονικά), δυστυχώς επιφέρουν σε όλους τους άντρες ως και πλήρη στυτική δυσλειτουργία. Μια καλή λύση είναι η διακοπτόμενη θεραπεία όπου αυτό επιτρέπεται ή η χρήση ενδοπεϊκών ενέσεων για πρόκληση στύσης.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΚΑΝΑΣ – ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

http://www.ourologosganas.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η παραφίμωση;

Κιρσοκήλη. Πότε πραγματικά πρέπει να αντιμετωπισθεί χειρουργικά;

Πως θεραπεύεται η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Πως η φίμωση εμποδίζει το σεξ και την υγιεινή του πέους