Πως ο ήλιος γίνεται σύμμαχος κατά της φυματίωσης

  • Iatropedia
Όλο και περισσότερα είναι τα κρούσματα φυματίωσης, σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι γιατροί μάλιστα μιλούν ανοιχτά για μια ανθεκτικότερη φυματίωση την οποία ακόμη και συνδυασμός ισχυρών αντιβιοτικών, δύσκολα μπορεί να καταπολεμήσει. Οι επιστήμονες λένε ότι η λύση μπορεί να είναι ο... ήλιος.

Και αυτό γιατί η έκθεση μας στον ήλιο βοηθάει στην παραγωγή της βιταμίνης D, η οποία σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, μπορεί να βοηθήσει σε απίστευτο βαθμό, στη μάχη κατά της φυματίωσης. Μελέτη στο Proceedings of the National Academy of Sciences έδειξε ότι οι ασθενείς με φυματίωση, ανένηψαν πιο γρήγορα όταν τους δινόταν, τόσο η βιταμίνη D σε συνδυασμό με τα αντιβιοτικά.

Η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα, μελέτησε 95 ασθενείς με φυματίωση οι οποίοι νοσηλευόντουσαν σε νοσοκομεία του Λονδίνου. Όσοι από εκείνους έλαβαν παράλληλα με τα αντιβιοτικά και βιταμίνη D, παρουσίασαν ταχύτερη ανάρρωση.

Οι γιατροί στην Αγγλία προσανατολίζονται στο να προτρέπουν τους ασθενείς να κάνουν ηλιοθεραπεία, προκειμένου ο οργανισμός να παράγει περισσότερη βιταμίνη. Μάλιστα διευκρινίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσει η αγωγή με αντιβιοτικά, αλλά η βιταμίνη D, και ο ήλιος να είναι ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα κατά της φυματίωσης.

Ο δρ Adrian Martineau, από το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC, ότι “ένα στα τρία άτομα, έχουν χαμηλά επίπεδα των βακτηριδίων της φυματίωσης στους πνεύμονές τους και δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Αυτό το ονομάζουμε λανθάνουσα φυματίωση. Ωστόσο, κάποια στιγμή στο 10% αυτών των ανθρώπων, θα μετατραπεί σε πλήρη φυματίωση. Θα μπορούσαμε να παρέχουμε συμπληρώματα βιταμίνης D, για παράδειγμα στο γάλα, και αυτό θα εμπόδιζε την ανάπτυξη της.”