Πως να προλάβετε το εγκεφαλικό επεισόδιο!

  • Iatropedia
Σημαντική θέση στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της καρωτιδικής στένωσης που μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο καταλαμβάνει η χειρουργική με τις σύγχρονες αναίμακτες μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί, όπως η Αγγειοπλαστική καρωτίδας.

«Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, ο ασθενής κερδίζει την αποκατάσταση της αιματικής ροής στα αποφραγμένα αγγεία με τρόπο αναίμακτο, δηλαδή με διαδερμική παρακέντηση του αγγείου, χωρίς νυστέρι και με προώθηση ενδοαυλικών ειδικών συστημάτων αγγειοπλαστικής όπως stents και μπαλόνι», αναφέρει ο διακεκριμένος Αγγειοχειρουργός, MD, MSc, Αχιλλέας Νικολάου.

Πως γίνεται η Αγγειοπλαστική καρωτίδας

Πρόκειται για επέμβαση που γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία, με παρακέντηση της μηριαίας αρτηρίας ή με πολύ μικρή τομή στη βάση του τραχήλου.

Η αθηρωματική πλάκα ανακατανέμεται στο αγγειακό τοίχωμα συνήθως με την χρησιμοποίηση ενός stent και μιας συσκευής εγκεφαλικής προστασίας. Η διάρκειά της είναι συνήθως μια ώρα και ο ασθενής, παίρνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα και μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινοτητά του.

Πώς θα καταλάβει κάποιος ότι έχει καρωτιδική στένωση;

«Δυστυχώς σε μεγάλο αριθμό των ασθενών η πρώτη εκδήλωση μπορεί να είναι εγκεφαλικό επεισόδιο, μικρής ή μεγάλη βαρύτητας», τονίζει ο κος Νικολάου. Σε αρκετούς όμως ασθενείς η πρώτη εκδήλωση – σύμπτωμα μπορεί να είναι ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, δηλαδή απώλεια της συνείδησης ή της όρασης από το ένα μάτι, διαταραχές της ομιλίας, μούδιασμα του ενός χεριού/ποδιού με διάρκεια από λίγα λεπτά έως και ώρες.

Στους ασυμπτωματικούς ασθενείς η ακρόαση ενός φυσήματος στον τράχηλο από το γιατρό τους μπορεί να οδηγήσεις στην διάγνωση της νόσου πριν να γίνει συμπτωματική (παροδικό ή μόνιμο εγκεφαλικό επεισόδιο).

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Η έγκαιρη πρώιμη διάγνωση της νόσου είναι πολύ σημαντική για την καλή έκβαση των ασθενών και στα δύο στάδια της νόσου.

Πώς γίνεται η διάγνωση της καρωτιδικής στένωσης;

Η εξέταση με έγχρωμο υπερηχογράφημα (Triplex) είναι αξιόπιστη και παράλληλα απλή και οικονομική μέθοδος για την διάγνωση και στη συνέχεια την παρακολούθηση της νόσου όλων των ασθενών, ασυμπτωματικών και συμπτωματικών. Η αγγειογραφία είτε κλασσική, ή μαγνητική ή με αξονικό τομογράφο, χρειάζεται ΜΟΝΟ για τον σχεδιασμό της επεμβατικής αντιμετώπισης όταν αυτή ενδείκνυται και ΟΧΙ για την διάγνωση και παρακολούθηση της νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Είμαι έγκυος! Πόσα κιλά πρέπει να πάρω;

 

Τι θέλουν οι άνδρες για να αποδώσουν καλύτερα στο σεξ;

 

Διπολική διαταραχή: Πότε »πάνω» και πότε »κάτω»

 

Βotox ή υαλουρονικό οξύ; Τι να διαλέξω;