Πως να προφυλαχθείτε από το αυχενικό όταν κάνει παγωνιά

  • Iatropedia
Οι πόνοι στον αυχένα είναι από τους πιο βασανιστικούς πόνους του μυοσκελετικού συστήματος.Η αιτιολογία τους ποικίλει, οι πόνοι μπορεί να οφείλονται σε απότομο μυικό σπασμό, σε αυχενική σπονδυλοαρθροπάθεια, σε αυχενική δισκοπάθεια, σε εκφυλιστική νόσο του αυχένα και συμπτωματολογία περιλαμβάνει πόνο στην περιοχή του αυχένα και των τραπεζοειδών μυών, δυσκαμψία, ριζιτική συνδρομή με πόνο. Κάψιμο ή και μούδιασμα που επεκτείνεται στον ώμο, τον βραχίονα, το χέρι και τα δάκτυλα με άλλοτε άλλη κατανομή ανάλογα με την αυχενική ρίζα η ρίζες που πιέζονται. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο τι πρέπει να κάνετε εάν πάσχετε από αυχενικό και εκτίθεστε στο κρύο...

Άνθρωποι που υποφέρουν από την συμπτωματολογία που αναφέρθηκε με κάποια ή όλα από τα συμπτώματα λέμε ότι πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο.

Η έκθεση στο κρύο επιδεινώνει τα συμπτώματα και δημιουργεί έντονο μυικό σπασμό στους παρασπονδυλικούς μύες του αυχένα. Πολλές φορές δημιουργείται μία κατάσταση που λέγεται μυικό ραιβόκρανο.

Το μυικό ραιβόκρανο αποτελεί ουσιαστικά μία επώδυνη μυική κατάσταση του αυχένα κατά την οποία ο αυχένας λόγω του ετερόπλευρου μυικόυ σπασμού μετατοπίζεται έχοντας μία πλάγια μετατόπιση και αρκετές φορές στροφή.

Το κρύο επιτείνει και επιδεινώνει όλες τα επώδυνα σύνδρομα του αυχένα και ειδικά αυτά που έχουν να κάνουν με μυικό σπασμό. Έτσι έχουμε έκθεση στο κρύο-μυικό σπασμό- πόνο.

Καλό είναι λοιπόν ειδικά τον χειμώνα άτομα με ευαισθησία στον αυχένα να προφυλάσσονται από το κρύο και ειδικά από τα κρύα ρεύματα γιατι αυτό μπορει να δημιουργήσει άμεσα μυικό σπασμό και επώδυνη αυχενική συνδρομή ειδικά σε άτομα με προυπάρχουσα πάθηση του αυχένα όπως είπαμε.

Οπότε προσέχουμε ειδικά αν ανεβαίνουμε σε δίκυκλο όπου το κρύο ρεύμα πολλαπλασιάζεται.

Τα προφυλακτικά μέτρα είναι η χρήση κασκόλ ή άλλων ζεστών ρούχων (πχ ζιβάγκο) ώστε να καλύπτεται επαρκώς ο αυχένας, μερικές φορές είναι καλό να χρησιμοποιούμε ένα μαλακό κολλάρο για λίγες μέρες όταν αισθανόμαστε ότι το επώδυνο αυχενικό σύνδρομο αρχίζει να επανέρχεται χωρίς να περιμένουμε να εγκατασταθεί πλήρως.

Ένα ζεστό μπάνιο (ντουζ) είναι επίσης χρήσιμο σαν μυοχαλαρωτικό μέσο όπως επίσης και η κινησιομάλαξη (μασάζ) και κινησιοθεραπεία.

Οι ασκήσεις διάτασεις του αυχένα είναι ακόμη ένα φυσικό μέσο πρόληψης και θεραπείας του επώδυνου αυχενικού σπασμού όπως και η χρήση σωστού ανατομικού μαξιλαριού το οποίο βοηθά τον αυχένα να χαλαρώνει κατά την διάρκεια της ξεκούρασης και του ύπνου.

Το σωστό μαξιλάρι είναι αυτό που καλύπτει την απόσταση μεταξύ ώμου και αυχένα και βοηθά με αυτό τον τρόπο όταν ξαπλώνουμε στην πλάγια θέση να διατηρείται ο αυχένας στην ευθεία με την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη. Αυτή η απόσταση δεν είναι η ίδια από άνθρωπο σε άνθρωπο για τον λόγο αυτό όλα τα μαξιλάρια δεν κάνουν για όλους.

Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος, την οξύτητα ή την χρονιότητα του επώδυνου αυχενικού συνδρόμου που αναπτύσσεται και αν αυτό παρουσιάζει νευρολογική συνδρομή ή όχι οπότε και η θεραπεία εξατομικεύεται.

Αθανάσιος Μπαδέκας

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Τηλ. 2108985630

e-mail: thanosbadekas@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τον πόνο στον αυχένα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

κρύο μπάνιο: θαυματουργό αλλά και επικίνδυνο

μάθετε γιατί το μασάζ, κάνει καλό στο ανθρώπινο σώμα

αυχενικό σύνδρομο, η πάθηση του σύγχρονου τρόπου ζωής