Πως να δυναμώστε το αίμα σας με χάπια σιδήρου

  • Iatropedia
Επίπονες ζαλάδες,τριχόπτωση, νύχια που σπάνε με το παραμικρό, κούραση,κακή απόδοση στην εργασία,ξαφνική μανία για παγάκια; Μήπως σας έχει πέσει το σίδηρο; Η έλλειψη σιδήρου από τον οργανισμό αλλά και οι περίσσειες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 600 - 700 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από έλλειψη σιδήρου, εκτίμηση που την καθιστά την υπ’ αριθμόν ένα διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως, και ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ενδεικτικό είναι ότι το 50% των περιπτώσεων αναιμίας οφείλονται στην έλλειψη σιδήρου.

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της νόσου είναι :

ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου μέσω της διατροφής

αυξημένες ανάγκες όπως παιδική ηλικία, εγκυμοσύνη, έμμηνος ρύση

ασθένειες όπως είναι οι αιμορροΐδες, το πεπτικό έλκος, τα νεοπλάσματα, η εκκολπωμάτωση, κ.α

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο;

Ο σίδηρος βρίσκεται σε σε ζωικές τροφές, όπως τα κόκκινα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά αλλά και σε φυτικές τροφές όπως οι φακές, τα φασόλια, το ρύζι, το καλαμπόκι, η σόγια και το σιτάρι.

Τι επηρεάζει την απορρόφηση του σιδήρου;

Οι υγιείς ενήλικοι απορροφούν περίπου το 10% έως 15% του διατροφικού σιδήρου, αλλά τα ποσοστά απορρόφησης σε κάθε άνθρωπο εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες.

Έτσι η απορρόφηση του σιδήρου αυξάνεται όταν οι αποθήκες του σώματος είναι σε χαμηλά επίπεδα ενώ όταν είναι σε υψηλά η απορρόφηση μειώνεται για να βοηθήσει στην προστασία από τις τοξικές επιδράσεις της υπερφόρτωσης σιδήρου.

Πως λαμβάνονται τα χάπια σιδήρου;

Τα χάπια σιδήρου συνταγογραφούνται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό.

Η δοσολογία είναι ένα χάπι μια ή δυο φορές τη μέρα. Αν χρειάζεται να παίρνετε χάπι δυο φορές τη μέρα τότε ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να αρχίσετε με ένα τη μέρα για λίγες μέρες και μετά να το αυξήσετε σε δυο φορές τη μέρα.

Το σίδηρο απορροφάται καλύτερα αν παρθεί με άδειο στομάχι (μια ώρα πριν ή δυο ώρες μετά το φαγητό) αν είναι δυνατό.

Πάρτε το χάπι σιδήρου με νερό ή χυμό ΟΧΙ με καφέ, τσάι, κόλα, κακάο ή μαύρο κρασί (αυτά μειώνουν την ποσότητα σιδήρου που απορροφάται). Πάρτε ολόκληρο το χάπι (μην το λιώσετε/μασήσετε).

Τα χάπια σιδήρου πρέπει να παίρνονται δυο ώρες ή περισσότερες μετά μερικά είδη φαρμάκων περιλαμβανομένων και των αντιόξινων, τα χάπια ασβεστίου και μερικά φάρμακα για οστεοπόρωση, θυρεοειδή ή Parkinson’s καθώς και μερικά αντιβιοτικά. Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

παρενέργειες

Συνήθως όσοι τα λαμβάνουν δεν παρουσιάζουν παρενέργειες. Ωστόσο μερικές φορές ενοχλούν την κοιλιά, προκαλούν ναυτία (αίσθημα αναγούλας), κοιλιόπονο (γράμπα), δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Τις περισσότερες φορές αυτά καλυτερεύουν καθώς ο οργανισμός σας τα συνηθίζει. Αν έχετε άλλα συμπτώματα ή αν τα πιο πάνω συμπτώματα είναι έντονα ή σας ανησυχούν επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Είναι φυσιολογικό τα χάπια σιδήρου να κάνουν τα κόπρανα μαύρα.

Αν η δυσκοιλιότητα είναι πρόβλημα, αύξηση της καθημερινής λήψης υγρών και φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει. Ζητήστε συμβουλή από το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για ένα ήπιο καθαρτικό αν χρειάζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι τρώνε οι επώνυμοι για να παραμείνουν νέοι

Γιατί ξεχνάμε τα μικρά ονόματα

Πότε είναι καλύτερο το σεξ;Έρευνα

Τι πρέπει να κάνουμε όταν πονάει το αυτί του παιδιού μας;