Πως να αποκτήσετε το λαμπερό χαμόγελο των σταρ!

  • Iatropedia
Οι αστέρες του Χόλιγουντ δεν αιχμαλωτίζουν μόνο τα βλέμματα εξαιτίας των επώνυμων ρούχων, ή των πανάκριβων κοσμημάτων που φορούν. Τα λαμπερά τους χαμόγελα με την τέλεια οδοντοστοιχία προκαλούν τον θαυμασμό όλων ενω δεν είναι λίγοι εκείνοι που απορούν πως το καταφέρνουν. Έχετε ζηλέψει και εσείς ένα λαμπερό χαμόγελο, αλλά δεν ξέρετε πώς να το αποκτήσετε; Θέλετε να χαμογελάτε χωρίς να βάζετε το χέρι μπροστά στο στόμα από ντροπή; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Του Κωνσταντίνου Μ.Θ.Βώρου ΜΟrth RCSEdin

Ειδικού Ορθοδοντικού – Ειδικευθείς στο Newcastle University,

Eκλεγμένο Μέλος στο Royal College of Surgeons of Edinburgh, Μ. Βρετανία

Η αισθητική του χαμόγελου και η κατατομή του προσώπου είναι παράγοντες που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη κατά το σχεδιασμό της θεραπείας στην Ορθοδοντική. Η επιστημονικά σχεδιασμένη ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στη γενικότερη αισθητική του προσώπου, ενώ ένα μη ορθά καταρτισμένο σχέδιο θεραπείας μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για το πρόσωπο.

1. Ασθενείς με σκελετικά προβλήματα

Α. Παιδιά

Η ιδανική ηλικία για την αντιμετώπιση με αμιγώς ορθοδοντικά μέσα ασθενών όπου η κάτω γνάθος είναι πιο πίσω από το φυσιολογικό είναι η ηλικία των 11-13 ετών στα κορίτσια και 12-14 ετών στα αγόρια. Στους ασθενείς αυτούς μπορούμε με απλά ορθοδοντικά μηχανήματα να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της κάτω γνάθου προς τα εμπρός, βελτιώνοντας σημαντικά το προφίλ του προσώπου και επιτυγχάνοντας τη σωστή επαφή του άνω με το κάτω χείλος.

Αντιθέτως, σε παιδιά όπου η κάτω γνάθος είναι πιο μπροστά από το κανονικό, παρόλο που με ορθοδοντικά μέσα δεν είναι εφικτο να περιορίσουμε την προς τα εμπρός ανάπτυξη της κάτω γνάθου, εντούτοις με απλή ορθοδοντική μπορούμε στις περισσότερες περιπτώσεις να “καμουφλάρουμε” το σκελετικό πρόβλημα επιτυγχάνοντας πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Β. Ενήλικες

Παρόλο που η σκελετική κατατομή του προσώπου δεν μπορεί να διορθωθεί μόνο με ορθοδοντική, όπως γίνεται στα παιδιά, εντούτοις η ορθοδοντική στους ενήλικες με σκελετικά προβλήματα αποφέρει στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ ικανοποιητικά αισθητικά αποτελέσματα επιτυγχάνοντας το “καμουφλάρισμα” (orthodontic camouflage) του σκελετικού προβλήματος. Σε λίγες βέβαια περιπτώσεις σοβαρού σκελετικού προβλήματος απαιτείται συνδυασμός ορθοδοντικής θεραπείας και ορθογναθικής χειρουργικής (χειρουργικής επέμβασης στις γνάθους).

2. Ο ρόλος της Ορθοδοντικής στο Χαμόγελο

Σε ένα αισθητικό χαμόγελο θα πρέπει ιδανικά να μην φαίνονται τα ούλα ή να φαίνονται πολύ λίγο πάνω από τα πάνω μπροστινά δόντια. Σε ασθενείς με “ουλικό χαμόγελο” η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ώστε στο χαμόγελο να μη φαίνονται τα ούλα πάνω από τα άνω μπροστινά δόντια, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πριν και μετά τη θεραπεία στην παρακάτω ασθενή.

Σε ορισμένους ασθενείς στο χαμόγελο φαίνονται έντονα “μαύρες ζώνες” μεταξύ των πίσω δοντιών και της παρειάς (μάγουλο) (buccal corridors). Και σε αυτή την περίπτωση η ορθοδοντική μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση αυτών των ζωνών, με πολύ προσεκτικη διεύρυνση των οδοντικών τόξων.

Ένας άλλος παράγοντας που είναι σημαντικός για την αισθητική και τη συμμετρία του προσώπου και του χαμόγελου είναι κατά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας η μέση γραμμή του προσώπου μας και η μέση γραμμή των δοντιών μας να συμπίπτουν.

Τελος, τα άνω μπροστινά δόντια πρέπει να έχουν μια μικρή κλίση προς τα έξω στο τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για το χαμόγελο όσο και για τη στήριξη και τη σωστή θέση του άνω χείλους.

3. Ασθενείς με περιοδοντίτιδα

Σε ασθενείς με περιοδοντίτιδα τα δόντια είναι πιθανόν να μετακινηθούν εξαιτίας των προβλημάτων με τα ούλα και της μειωμένης οστικής στήριξης δημιουργώντας έντονο πρόβλημα στο χαμόγελο του ασθενή. Στις περιπτώσεις αυτές, αφού πρώτα αντιμετωπισθεί η περιοδοντίτιδα, συχνά γίνεται ορθοδοντική θεραπεία με πολύ ικανοποιητικά αισθητικά αποτελέσματα.

Κωνσταντίνος Μ.Θ.Βώρος ΜΟrth RCSEdin

Ειδικός Ορθοδοντικός – Ειδικευθείς στο Newcastle University,

Eκλεγμένο Μέλος στο Royal College of Surgeons of Edinburgh, Μ. Βρετανία

Αργοστόλι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως βάζεις σιδεράκια στα 30;

Όταν φυτρώνουν στραβά τα δόντια!

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Ορθοδοντική!