Πως να απαλλαχτείτε μια και έξω από τις ανεπιθύμητες τρίχες!

  • Iatropedia
Το πρόβλημα της υπερτρίχωσης στις γυναίκες δεν είναι μόνο αισθητικό, καθώς έχει συνδεθεί με μειωμένη θηλυκότητα και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα έχει έντονη επίδραση στο ψυχικό κόσμο των γυναικών, γιατί προκαλεί έντονο στρες και στεναχώρια. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο, που ακολουθεί ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την υπερτρίχωση στις γυναίκες αλλά και πως να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η υπερτρίχωση στις γυναίκες είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη τριχοφυΐα σύμφωνα με το αρσενικό πρότυπο ανάπτυξης των τριχών. Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες έχουν μόνο λεπτή τρίχα ή χνούδι πάνω από τα χείλη, στο πηγούνι, στο στήθος, στην κοιλιά και στην πλάτη.

Όταν η πυκνότητα και η ποιότητα σε αυτές τις περιοχές είναι διαφορετική, δηλαδή πολλές, χοντρές και σκούρες τρίχες δημιουργεί αισθητικά προβλήματα και έντονη ενόχληση στο γυναικείο φύλο.

Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα είναι αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής ανδρογόνων ή/ και της αυξημένης ευαισθησίας του θύλακα της τρίχας στα ανδρογόνα. Στην εφηβεία, οι ωοθήκες ενός κοριτσιού παράγουν θηλυκές και ανδρικές ορμόνες και έτσι μεγαλώνουν οι τρίχες στις μασχάλες και στο εφήβαιο.

Οι ανδρικές ορμόνες είναι απαραίτητες για την φυσιολογική ανάπτυξη του φύλου και τη σεξουαλική λειτουργία. Οι γυναίκες φυσιολογικά παράγουν χαμηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών (ανδρογόνα), αλλά αν υπάρχει περίσσεια αυτών τότε μπορεί να εμφανιστεί ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η ιδιοπαθής υπερτρίχωση είναι οι πιο συχνές αιτίες. Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών οι γυναίκες μπορεί επιλπέον να εμφανίζουν ακμή, διαταραχές στην έμμηνο ρύση, αυξημένο σωματικό βάρος και διαβήτη.

Μερικές φορές μια γυναίκα με υπερτρίχωση μπορεί να έχει φυσιολογικά επίπεδα ανδρικών ορμονών και έτσι δεν μπορεί να προσδιοριστεί η αιτία.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ιδιοπαθής υπερτρίχωση και είναι συχνή σε ορισμένους πληθυσμούς, όπως οι γυναίκες της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας.

Άλλες σπάνιες αιτίες είναι το σύνδρομο Cushing, ο υποθυρεοειδισμός, η υπερπρολακτιναιμία, η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, οι όγκοι των επινεφριδίων και των ωοθηκών και ορισμένα φάρμακα (τεστοστερόνη, αναβολικά στεροειδή, γλυκοκορτικοειδή, κυκλοσπορίνη, μινοξιδίλη).

Εργαστηριακός έλεγχος πρέπει να γίνει στις περιπτώσεις μέτριας ή σοβαρής υπερτρίχωσης, όταν παρουσιάζεται ξαφνικά και επιδεινώνεται γρήγορα και όταν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως διαταραχές στην έμμηνο ρύση.

Για τη διερεύνηση των αιτιών θα χρειαστεί να γίνουν εξετάσεις αίματος προκειμένου να προσδιοριστούν τα επίπεδα ορισμένων ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης, η οποία θα προσδιορίσει αν η υπερτρίχωση προκαλείται από αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων.

Εάν τα επίπεδα των ανδρογόνων είναι αυξημένα μπορεί να χρειαστεί επιπλέον ένα υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία για την απεικόνιση των επινεφριδίων και των ωοθηκών.

Γυναίκες που έχουν αυξημένα ανδρογόνα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την υποκείμενη ορμονική διαταραχή.

Ορισμένες διαταραχές, όπως ο υποθυρεοειδισμός, η υπερπρολακτιναιμία και το σύνδρομο Cushing απαιτούν συγκεκριμένη θεραπεία. Όταν η αιτία είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή η ιδιοπαθής υπερανδρογοναιμία η θεραπεία εκλογής είναι τα αντισυλληπτικά χάπια.

Εξαιτίας της ανάπτυξης της τρίχας, η οποία ακολουθεί μια κυκλική πορεία, η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει 6-12 μήνες προκειμένου να υπάρξει βελτίωση. Σημαντικό είναι να ενθαρρύνονται οι υπέρβαρες γυναίκες να χάσουν βάρος, γιατί με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα επίπεδα των ανδρογόνων.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φάτε υγιεινά στις διακοπές! Όχι εκτός ορίων

Αντιμετωπίστε φυσικά τα τραύματα του καλοκαιριού!

Τι αρρώστιες μπορεί να φέρει το καλοκαίρι;

Πόσα ποτήρια νερό να πίνω στη ζέστη;

Πως να μην κολλήσω Ηπατίτιδα Β!