Πως και γιατί δημιουργείται το “κριθαράκι” στο μάτι

  • Iatropedia
Ένα “κριθαράκι” είναι ένα μικρό, επώδυνο ογκίδιο στο εσωτερικό ή το εξωτερικό τμήμα του βλεφάρου. Εάν έχετε βγάλει ένα τέτοιο απόστημα, τότε το μάτι σας μπορεί να είναι επίσης υγρό και έχει κοκκινήσει.

Το κριθαράκι συνήθως επηρεάζει μόνο το ένα μάτι, αν και είναι πιθανό να βγάλει κανείς κριθαράκι και στα δύο μάτια ή να έχει περισσότερα από ένα στο ίδιο μάτι. Η όραση του ασθενούς δεν επηρεάζεται από το κριθαράκι.

Υπάρχουν δύο τύποι τέτοιου αποστήματος. Αυτοί είναι:

-Εξωτερικό κριθαράκι. Πρήξιμο και εξόγκωμα κατά μήκος της άκρης του βλεφάρου σας. Μπορεί να μετατραπεί σε ένα κίτρινο σπυράκι με πύον.

-Εσωτερικό κριθαράκι. Πρήξιμο που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του βλεφάρου σας. Είναι συνήθως πιο επώδυνο από ό,τι το εξωτερικό κριθαράκι.

Τι μπορεί να προκαλέσει κριθαράκι στο μάτι

Ένα κριθαράκι συνήθως προκαλείται από μια μόλυνση με βακτήρια σταφυλόκοκκου. Αυτά τα βακτήρια συχνά ζουν στο δέρμα χωρίς να προκαλούν βλάβη, μέχρι να “ενεργοποιηθούν”.

Εξωτερικό κριθαράκι

Αυτό μπορεί να προκληθεί από ένα από τα ακόλουθα:

-Μια λοίμωξη του θύλακα των βλεφαρίδων (μια μικρή τρύπα στο δέρμα σας, από την οποία αναπτύσσεται το κριθαράκι.

-Μια λοίμωξη του σμηγματογόνου αδένα. Είναι ο αδένας που συνδέεται με το θύλακα της βλεφαρίδας και παράγει μια ελαιώδη ουσία που ονομάζεται σμήγμα, η οποία λιπαίνει την βλεφαρίδα για να εμποδίσει το στέγνωμά της.

-Μια λοίμωξη του αποκρινούς αδένα. Είναι ο αδένας ιδρώτα που συνδέεται με τον θύλακα της βλεφαρίδας. Το υγρό που εκκρίνει συμβάλλει στο να μην ξηραίνονται τα μάτια.

Εσωτερικό κριθαράκι

Ένα εσωτερικό κριθαράκι προκαλείται από την μόλυνση του μεϊβομιανού αδένα. Αυτός ο αδένας βρίσκεται στα βλέφαρα και παράγει ένα ελαιώδες υγρό, το οποίο αποτελεί μέρος του στρώματος δακρύων που καλύπτει το μάτι σας.

Βλεφαρίτιδα

Ένα κριθαράκι μπορεί μερικές φορές να είναι αποτέλεσμα επιπλοκής μιας άλλης πάθησης που ονομάζεται βλεφαρίτιδα. Η βλεφαρίτιδα προκαλεί ερεθισμό, φλεγμονή και οίδημα στα βλέφαρά σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως:

-Κάψιμο ή πόνο στα μάτια

-Εύθραυστες βλεφαρίδες

-Φαγούρα στα βλέφαρα

Η βλεφαρίτιδα μπορεί να προκληθεί από μια βακτηριακή λοίμωξη, ή μπορεί να είναι επιπλοκή μιας δερματικής πάθησης, όπως η ροδόρους ακμή (μια μακροχρόνια κατάσταση που προκαλεί κηλίδες και ερυθρότητα στο πρόσωπο).

Αν έχετε χρόνια (μακροχρόνια) βλεφαρίτιδα, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης για κριθαράκια στα μάτια.

http://www.nhs.uk/