Πόνος στην πλάτη: Μήπως φταίει η τσάντα σας;

  • Iatropedia
Ποτέ κανείς δεν βρήκε αυτό που έψαχνε σε μια γυναικεία τσάντα μέσα στην οποία δεν υπάρχουν μόνο τα προσωπικά αντικείμενα αλλά και ότι ακόμη χωράει ο ανθρώπινος νους. Υπολογίζεται ότι μια γυναικεία τσάντα ζυγίζει κατά μέσο όρο τρία κιλά ενώ την ίδια τακτική μιμούνται πλέον όλο και περισσότεροι άνδρες οι οποίοι πολλές φορές κουβαλούν και τον φορητό τους υπολογιστή διπλασιάζοντας έτσι το βάρος τους. Ποιες βλάβεςμπορεί να προκαλέσει η βαριά τσάντα; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως θα μειώσετε τις πιθανότητες να υποστείτε κάποια βλάβη στην πλάτη ή στον ώμο.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κυκλοφορούν φορτωμένοι με τσάντες ώμου γεμάτες έγγραφα για την εργασία τους, laptop και γυναικείες τσάντες που περιέχουν μέσα πορτοφόλι, μπουκάλι νερού, παπούτσια, make-up και διάφορα άλλα.

Αν και δεν είναι λάθος να είστε σωστοί επαγγελματίες και ταυτόχρονα να προσέχετε την εμφάνισή σας η συνήθεια αυτή μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία σας. Προτού να το καταλάβετε μπορεί να εμφανιστεί ένας επίμονος και ενοχλητικός πόνος στον ώμο, στον αυχένα, στη μέση ή ακόμα και πονοκέφαλος.

Το επιπλέον βάρος από τη μία πλευρά του σώματος μπορεί να προκαλέσει τράβηγμα νεύρου και πρόκληση πόνου από τον αυχένα μέχρι το χέρι. Επιπλέον, κάθε φορά που κρεμάτε μία τσάντα οι μύες της περιοχής που σταθεροποιούν τον ώμο επιβαρύνονται με αποτέλεσμα μετά από τη συνεχή καταπόνηση να εμφανίζεται πόνος ακόμα και σε μικρές καθημερινές κινήσεις, όπως το αγκάλιασμα.

Το ασύμμετρο φορτίο επηρεάζει και τη σπονδυλική στήλη, καθώς οι μύες της αντίθετης πλευράς προσπαθούν να αντισταθμίσουν το επιπλέον βάρος με αποτέλεσμα να καταπονούνται και να πονούν. Όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος τόσο περισσότεροι μύες που βρίσκονται πιο χαμηλά από των ώμο θα πρέπει να εργαστούν.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ακόμα και πονοκεφάλους. Η επανειλημμένη φόρτιση της περιοχής προκαλεί σπασμό των μυών του αυχένα και κατά συνέπεια πόνο στο πίσω μέρος του κρανίου που ακτινοβολεί στο μέτωπο.

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε

Μειώστε το βάρος της τσάντας σας. Αδειάστε όσα αντικείμενα δεν σας είναι χρήσιμα και πάρτε μαζί σας τα απολύτως αναγκαία. Προσέξτε επίσης την τσάντα, ώστε να μην έχει η ίδια επιπλέον βάρος που προστίθεται από τα διάφορα μεταλλικά στοιχεία της διακόσμησης.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλάζετε την πλευρά που κρεμάτε την τσάντα. Χρησιμοποιώντας διαφορετικό ώμο κάθε 5 λεπτά περίπου βοηθάτε το σώμα σας να εξισορροπεί το βάρος που κουβαλάτε, να χαλαρώνουν οι μύες και να προστατεύονται τα νεύρα.

Επιλέξτε τσάντες με φαρδύ λουρί. Όσο πιο φαρδύ είναι τόσο το καλύτερο γιατί το βάρος κατανέμεται σε ευρύτερη περιοχή. Ακόμα πιο αποτελεσματικό είναι όταν κρεμάτε τη τσάντα χιαστή και όχι στον ένα ώμο, γιατί με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού των νεύρων. Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε και τσάντες με χερούλια, ώστε να τις κρατάτε και να ξεκουράζετε την περιοχή του ώμου.

Προσπαθήστε να έχετε το λαιμό σας τεντωμένο και μην περπατάτε σκυφτά. Για παράδειγμα μην στέλνετε μηνύματα στο κινητό σας, γιατί επιβαρύνετε επιπλέον τους μύες του αυχένα και προκαλείται μεγαλύτερος σπασμός και πόνος.

Ο συνδυασμός των ψηλοτάκουνων παπουτσιών και της βαριάς τσάντας μπορεί να είναι καταστρεπτικός για τη μέση και την πλάτη σας. Τα τακούνια σας αναγκάζουν να γείρετε τη λεκάνη σας προς τα εμπρός και προδιαθέτουν σε πόνο στην πλάτη και όταν αυτό συνδυάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με βαριές τσάντες δημιουργεί χρόνιο τραυματισμό.

Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης, αερόβια ή με βάρη, θα ενισχύσει τους μύες του ώμου και της πλάτης και θα προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή στην περιοχή μειώνοντας τους μικροτραυματισμούς.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξέρετε να μετράτε σωστά την πίεση σας;

Τρίξιμο δοντιών: Τι είναι και πως θεραπεύεται;

Γιατί πέφτει ο σίδηρος μου;

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!