Πόνοι περιόδου: Πότε ξεπερνούν το κανονικό και πρέπει να δείτε γιατρό

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πόνοι περιόδου
Ενώ είναι απόλυτα φυσιολογικό για τα κορίτσια και τις γυναίκες να βιώνουν ήπιες κράμπες (πόνους) κατά την έμμηνο ρύση, υπάρχουν φορές που πρέπει να καλέσουν τον γιατρό τους σχετικά με τις ιδιαίτερα επώδυνες περιόδους.

Ευτυχώς, στην πλειοψηφία των γυναικών οι πόνοι περιόδου μειώνονται με απλές σπιτικές θεραπείες και παυσίπονα. Ωστόσο, αν αυτές οι μέθοδοι δεν προσφέρουν αποτελεσματική ανακούφιση μετά από 3 μήνες ιδιαίτερα επώδυνων περιόδων, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για την ανάλογη διάγνωση και πορεία αντιμετώπισης.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες φορές, που θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας αμέσως:

Αν έχετε κράμπες εμμηνόρροιας που συνοδεύονται από πυρετό, αυξημένο ή δυσώδες κολπικό έκκριμα, αν αντιμετωπίζετε έντονο πόνο, ή αν η περίοδός σας έχει καθυστερήσει πάνω από μια εβδομάδα, και ταυτόχρονα είστε σεξουαλικά ενεργή, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική περίθαλψη.

Επιπλέον, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας ανά πάσα στιγμή αντιμετωπίσετε σοβαρούς ή ξαφνικούς πόνους περιόδου. Αν και οι θρόμβοι αίματος και μάζες ιστού είναι ένα κανονικό μέρος της έμμηνου ρύσης σας, όταν εμφανίζονται μαζί, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για συμβουλές.

Τέλος, αν έχετε να αντιμετωπίζετε πόνους όπως εκείνοι της περιόδου, εκτός της έμμηνης ρύσης, και αυτοί οι πόνοι ξεκινούν 5 ή περισσότερες ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία της περιόδου σας, ή αν οι κράμπες σας συνεχίζουν ακόμα και όταν τελειώνει η έμμηνος ρύση, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Οποτεδήποτε έχετε απορίες ή ανησυχίες σχετικά με τον έμμηνο κύκλο σας ή οποιοδήποτε άλλο ζήτημα υγείας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για συμβουλές.

Πηγή: http://pms.about.com