Πονάνε οι όρχεις σας; δώστε προσοχή στα διάφορα είδη πόνων

  • Iatropedia
Ακριβώς όπως είναι επιτακτική για τις γυναίκες η ψηλάφηση του στήθους, είναι και για τους άντρες η ψηλάφηση των όρχεων. Μάλιστα θα πρέπει να γίνεται από μικρή ηλικία, δηλαδή στην προεφηβεία και με συχνότητα τουλάχιστον μία φορά στους δύο μήνες. Και αυτό διότι μπορεί να προλάβουμε όχι μόνον την υπογονιμότητα, αλλά ακόμη και την ίδια μας της ζωή...

Οι παθήσεις των όρχεων δεν εκδηλώνονται πάντα με πόνο,και αυτό είναι το επικινδυνο.

Όταν υπάρχει μακροχρόνιο αίσθημα πόνου μικρότερης έντασης και πολλές φορές περιγραφόμενο ως «αίσθημα βάρους», λέγεται ορχιαλγία και ταλαιπωρεί αρκετούς νέους άνδρες.

Στην εκδήλωση του συμβάλλει η «ασφυξία» των όρχεων από κακή θέση εργασίας συνήθως, στενό εσώρουχο , αλλά και αρκετές φορές από παθήσεις που δεν εκδηλώνονται , με συχνότερες , την κιρσοκήλη (ανεπάρκεια της σπερματικής φλέβας ιδιαίτερα αριστερά),την κύστη του σπερματικού τόνου, τον ανελκόμενο όρχι, και σπανιότερες αλλά σημαντικότερες ,τις κακοήθεις εξεργασίες , όπως ο καρκίνος του όρχεως.

Όταν ο πόνος είναι οξύς , προέρχεται είτε από φλεγμονή, είτε από συστροφή («στρίψιμο»), είτε από κάκωση και κάποιες φορές από το συνδυασμό αυτών.

Σε οποιαδήποτε παρατήρησή μας για αλλαγή στο μέγεθος ή στη σύσταση (μαλακός-σκληρός),πρέπει να απευθυνθούμε σε Ουρολόγο. Στην περίπτωση ορχιαλγίας, πρέπει επιπρόσθετα, να φροντίζουμε την καθιστική στάση μας, να φορούμε άνετα ρούχα και να μην αφήνουμε τους όρχεις να «κρέμονται».

Η αντιμετώπιση της ορχιαλγίας εξαρτάται από το ή τα αίτια που την προκαλούν.
θα βοηθήσει τον γιατρό μας ένα καλό ιστορικό ,με περιγραφή του πόνου και του τρόπου παραγωγής του, πότε και πως δηλαδή πονάμε.

Η διάγνωση θα ολοκληρωθεί με την κλινική εξέταση και τον υπερηχογραφικό έλεγχο (triplex).

Δημήτριος Μπορούσας,

χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Παπαδιαμαντοπούλου 4 – Αθήνα

Λαοδίκης & Βας.Γεωργίου – Γλυφάδα

www.borousas.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ούτε ένας ούτε δύο… αλλά 500 αλλεπάλληλοι οργασμοί σε μια μέρα

τι φταίει και το σεξ στο γάμο γίνεται ρουτίνα

προστατεύει ο καφές από τον προστάτη;

σε ποια χώρα προτιμούν το cyber από το πραγματικό σεξ;

γιατί κάποιες γυναίκες προτιμούν το ατομικό παιχνίδι από το σεξ;