Πονάει το κεφάλι μου: δεν είναι δικαιολογία!

  • Iatropedia
Μπορεί ο πονοκέφαλος να ακούγεται απλή και συνηθισμένη διαδικασία, στην πραγματικότητα όμως αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για περισσότερο από το 60% του πληθυσμού.

Προσβάλλει κυρίως την παραγωγική ηλικία των ανθρώπων από 20 έως 50 ετών και όχι μόνο και είναι ιδιαίτερο πρόβλημα στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας!

Σ’ ένα σημαντικό ποσοστό που κυμαίνεται από 10-20% οι πονοκέφαλοι είναι έντονοι ή πολύ συχνοί με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται σημαντικά η ποιότητα ζωής των πασχόντων ,και σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που η ζωή τους να γίνεται αφόρητη.

Η Ημικρανία και η Κεφαλαλγία Τάσης είναι οι ποιο συχνές μορφές πονοκεφάλων που προσβάλουν συνήθως γυναίκες σε τριπλάσια έως πενταπλάσια συχνότητα από ότι τους άνδρες.

Στα παιδιά οι πονοκέφαλοι αποτελούν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Σχετίζονται με την απόδοση τους στο σχολείο ή με την συχνή απουσία τους από τα μαθήματα. Και όπως λένε οι επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας κακώς οι γονείς πολλές φορές πιστεύουν ότι ο πονοκέφαλος χρησιμοποιείται από το παιδί τους σαν δικαιολογία για να μην πάει σχολείο.

Στους ενήλικες μάλιστα οι πονοκέφαλοι αποτελούν τη συχνότερη αιτία απουσίας από τη δουλειά τους ή αποφυγής συμμετοχής σε κοινωνικές εκδηλώσεις .

Καθόλου τυχαία η Κεφαλαλγία δε θεωρείται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το ίδιο σοβαρή ασθένεια με την Άνοια και την Ψύχωση, και τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων!