Πείτε «αντίο» στις φακίδες…

  • Iatropedia
...και καλοσωρίστε ένα πιο φωτεινό πρόσωπο!

Τι είναι οι φακίδες;

Φακίδες είναι κυκλικές κηλίδες που συνήθως έχουν το μέγεθος του κεφαλιού ενός νυχιού.

Οι κηλίδες μπορεί να αναπτυχθούν τυχαία στο δέρμα, ειδικά μετά από επανειλημμένη έκθεση στο ηλιακό φως και εμφανίζονταιστο επάνω τμήμα του σώματος,, όπως τα μάγουλα, τη μύτη, τους ώμους και τα άνω άκρα.Μπορεί να εμφανίζονται ακόμη και σε άτομα ηλικίας και ηλικίας 1 ή 2 ετών.

Οι περισσότερες πανάδες στο δέρμα ενός ατόμου είναι συνήθως ομοιόμορφου χρώματος.Σε διαφορετικά άτομα, οι φακίδες μπορεί να διαφέρουν στο χρώμα και είναι συνήθως κοκκινωπές, κίτρινες ή καφέ.

Τείνουν να γίνουν πιο σκούρες μετά την έκθεση στον ήλιο και να επανέλθουν στο αρχικό τους χρώμα κατά τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, έχουν την τάση να ξεθωριάζουν καθώς οι άνθρωποι γερνούν.

Τι είδους φακίδες υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι φακίδες:

Οι απλές φακίδες και

Οι φακίδες λόγω ηλιακού εγκαύματος.

Πως μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση των φακίδων;

Επειδή δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη δική μας γενετική συνιστώσα που ευθύνεται για την εμφάνιση των φακίδων, τα βασικά μέτρα πρόληψης είναι:

1. Χρήση αντηλιακών με δείκτη προστασίας 30 ( SPF30 -Sun Protection Factor).

2. Η χρήση καπέλων στον ήλιο.

3. Η ενδυμασία πρέπει να καλύπτει αρκετά τμήματα του σώματος (πουκάμισα, μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια).

4. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, των ωρών 10 π.μ. έως 4 μ.μ.

Μέτρα για να … «ξεφορτωθείτε» τις φακίδες

1)Ο χυμός λεμονιών είναι κατάλληλος για την καταπολέμηση των φακίδων. Έχει δείξει πολύ καλά αποτελέσματα για τη θεραπεία στις φακίδες ή οποιαδήποτε άλλου τύπου δυσχρωμία του δέρματος.Έχει παρατηρηθεί ότι, δεν είναι πάντα απαραίτητο να τρίβετε το δέρμα με ένα κομμάτι του λεμονιού.Ακόμη και αν το χυμό λεμονιού εφαρμόζεται πάνω στο δέρμα και με τη βοήθεια των δακτύλων θα εξυπηρετήσει το σκοπό και θα παρουσιάσει καλά αποτελέσματα.

2) Οι φακίδες μπορεί επίσης να αντιμετωπιστούν με τα κατάλληλα συμπληρώματα βιταμινών.Τα άτομα που εμφανίζουν φακίδες θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη βιταμίνης C. Όταν υπάρχει επαρκής ποσότητα βιταμίνης C στο σώμα, το δέρμα γίνεται λιγότερο ευαίσθητο στον ήλιο και επομένως έχουμε λιγότερη εναπόθεση μελανίνης.Τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, τα σταφύλια, τα μήλα, κ.ά.

3) Μάσκα προσώπου με κρέμα γάλακτος πιστεύεται ότι κάνει πολύ καλό στην αντιμετώπιση των φακίδων.Μετά τη χρήση της είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας.

4) Φυσικός χυμός μαϊντανού αναμιγνύεται με ίσες ποσότητες χυμό λεμονιού, χυμό πορτοκαλιού, και χυμό κόκκινων σταφίδων. Αν το μίγμα αυτό εφαρμοστεί κάτω από την αγαπημένη κρέμα σας, είναι σίγουρο ότι θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τις φακίδες σας αόρατες.

5) Το πλύσιμο του προσώπου με το ξινό γάλα είναι επίσης μια πολύ ευεργετική θεραπεία για της φακίδες. Το γαλακτικό οξύ θα παράσχει μια «ευγενική επίδραση» αποφλοίωσης – απολέπισης χωρίς δημιουργήσει ξήρανση του δέρματός σας.

6) Η εφαρμογή κρέμας λεύκανσης συνήθως βοηθάει στην «εξαφάνιση» των φακίδων.

7)Κρυοχειρουργική – Ένα ελαφρύ πάγωμα με υγρό άζωτο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των φακίδων.

8) Η αγωγή με λέιζερ, ειδικά λέιζερ που παράγουν το πράσινο φως, βοηθούν στην εξάλειψη των φακίδων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.