Πιο δύσκολο να μείνουν έγκυες οι γυναίκες που εργάζονται ως…

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γυναίκες
Τον κώδωνα του κινδύνου για ορισμένες γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί, αλλά η εργασία τους μπορεί, εν αγνοία τους, να τις δυσκολεύει με τρόπους που δεν φαντάζονται, κρούει μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Occupational & Environmental Medicine.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γυναίκες που εργάζονται με πλήρες ωράριο ή/και σηκώνουν καθημερινά βαριά φορτία μπορεί να καθυστερήσουν χρονικά να μείνουν έγκυες ή να έχουν δύσκολες/περίπλοκες εγκυμοσύνες.

Συγκεκριμένα οι γυναίκες που εργάζονταν περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα, μπορεί να εμφανίσουν “μεγαλύτερη μέση διάρκεια της προσπάθειας να μείνουν έγκυες” σε σύγκριση με τις γυναίκες που εργάζονται λιγότερες ώρες. Επιπλέον, οι γυναίκες που μετακινούν ή ανυψώνουν συχνά διάφορα βαριά φορτία (πάνω από 10 κιλά) κάθε μέρα μπορεί επίσης να εμφανίσουν καθυστερημένη εγκυμοσύνη.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.739 νοσοκόμων γυναικών που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες. Περίπου το ένα τρίτο δούλευαν τουλάχιστον 40 ώρες και το 40% έπρεπε συχνά να σηκώνουν βάρη.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσες γυναίκες δούλευαν πάνω από 40 ώρες εβδομαδιαίως, χρειάζονταν κατά μέσο όρο 20% περισσότερο χρόνο για να «πιάσουν» παιδί, σε σχέση με όσες δούλευαν 21 έως 40 ώρες.

Επίσης, όσες σήκωναν ή μετακινούσαν βάρη τουλάχιστον 12 κιλών αρκετές φορές μέσα στη μέρα, παρέτειναν τον χρόνο σύλληψης παιδιού έως 50% (ιδίως οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες), σε σχέση με όσες δεν χρειαζόταν να κάνουν κάτι τέτοιο στην εργασία τους.

Από την άλλη, η εργασία σε νυχτερινές ή εναλλασσόμενες βάρδιες δεν φαίνεται να παρατείνει τον χρόνο της σύλληψης.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η βαριά δουλειά, τόσο σε όρους σωματικής εξάντλησης, όσο και μεγάλου ωραρίου, φαίνεται να έχει επιζήμια επίπτωση στην ικανότητα των γυναικών να μείνουν έγκυες», δήλωσε η Γκάσκινς.

Τα περισσότερα υγιή ζευγάρια συλλαμβάνουν παιδί μέσα σε τρεις έως έξι μήνες, ενώ μπορεί να χρειασθούν περισσότερο χρόνο αν έχουν προχωρημένη ηλικία, ιατρικά προβλήματα, είναι καπνιστές ή πίνουν πολύ αλκοόλ.

Οι γυναίκες που θέλουν να μείνουν γρήγορα έγκυες, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να έχουν κανονικό βάρος, να ασκούνται σωματικά, να αποφεύγουν το κάπνισμα και το στρες, καθώς επίσης να κάνουν σεξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

http://www.themarketbusiness.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς λειτουργεί ακριβώς ένα τεστ εγκυμοσύνης (ΒΙΝΤΕΟ)

Αντικαταθλιπτικά και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε