Ποιες είναι οι σπάνιες αλλεργίες του Χειμώνα;

  • Iatropedia
Οι αλλεργίες συμβαίνουν όταν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά υπερβολικά σε κάποια ξένη ουσία, που ονομάζεται αλλεργιογόνο. Οι αλλεργίες στο τρίχωμα των ζώων, στα τρόφιμα, τη γύρη και τη σκόνη είναι συχνές και γνωστές σε όλους. Υπάρχουν όμως και ορισμένες αλλεργίες σε περίεργα πράγματα, οι οποίες ευτυχώς είναι σπάνιες.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Αλλεργία στο κρύο

Αν και είναι πολλοί αυτοί που τους αρέσει ο χειμώνας και τα χειμερινά σπορ, για κάποιους άλλους το κρύο μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη ζωή τους. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται κνίδωση (ουρτικαρία) εκ κρύου και είναι μία σπάνια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει κόκκινα εξογκώματα στο δέρμα, οίδημα και σε σοβαρές περιπτώσεις αναφυλακτικό σοκ και να καταλήξει σε θάνατο.

Αλλεργία στην άσκηση

Η τακτική άσκηση είναι αναγκαία για ένα όμορφο σώμα και συνιστάται από τους ιατρούς, καθώς έχει θετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα και στη ψυχολογία. Το περίργο είναι οτι πολύ σπάνια μπορεί να παρατηρηθεί αλλεργία στην άσκηση σε ορισμένα άτομα. Η διαταραχή αυτή περιγράφτηκε για πρώτη φορά το 1970 και από τότε έχουν αναφερθεί περίπου 1000 περιστατικά.

Χαρακτηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας και κυμαίνονται από ήπια δερματικά συμπτώματα έως σοβαρές συστηματικές εκδηλώσεις, όπως υπόταση, συγκοπή ακόμα και θάνατο.

Αλλεργία στα κορτοκοστεροειδή

Αν και τα κορτικοστεροειδή είναι η θεραπεία εκλογής στις αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί κάποιος να είναι αλλεργικός σε αυτά! Τα κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται στο αλλεργικό άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, ατοπική δερματίτιδα, δερματίτιδα εξ επαφής, κνίδωση, αγγειοοίδημα, αναφυλαξία κ.α.

Παρόλο που οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες υπάρχει πάντα η πιθανότητα να συμβούν. Συνήθως τα συμπτώματα είναι ήπια (π.χ. εξάνθημα) και εμφανίζονται μετά από την εφαρμογή αλοφών.

Η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας στα από του στόμαστος σκευάσματα και στις ενέσιμες μορφές είναι πολύ μικρή (λιγότερο από 1%).

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως μπούκωσε η μύτη σας από το κρύο;

Μήπως είστε αλλεργικός στο κρύο;

Θέλετε να χάσετε κιλά; Βγείτε στο κρύο