Ποιες ασθένειες προκαλεί το κάπνισμα;

  • Iatropedia
Τρομακτικές είναι οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. Όπως προκύπτει από την Έκθεση των 50 χρόνων του Surgeon General των ΗΠΑ με επικεφαλής τον δρ. Μπόρις Λούσνιακ, με τίτλο «Οι συνέπειες του καπνίσματος στην Υγεία» οι επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούνται από το κάπνισμα, δεν περιορίζονται στον καρκίνο του πνεύμονα (όπως διαπίστωνε η 1η έκθεση 50 χρόνια πριν), αλλά υπάρχει σαφής σχέση αιτίου-αιτιατού τόσο για τη δημιουργία καρκινικών όγκων και σε άλλα όργανα (ήπαρ, παχύ έντερο), όσο και εξίσου επιβαρυντικές ενδείξεις για ύπαρξη μηχανισμών που ευθύνονται και για τον καρκίνο του μαστού.

Παράλληλα η ίδια έκθεση διαπιστώνει ότι οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία οφείλονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην καύση των παραδοσιακών προϊόντων καπνού .

Ο Δρ Λούσνιακ αναφέρει πως το 98% των θανάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα οφείλονται στα «προϊόντα καπνού με καύση» όπως το παραδοσιακό τσιγάρο, αλλά και πούρα, στριφτά τσιγάρα κλπ) και εμμέσως πλην σαφώς ζητά η πολιτική κατά του καπνίσματος να εμπλουτιστεί και με μεθόδους μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα (harm reduction policies), στις οποίες συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο αποτελεί ένα λιγότερο επιβλαβές εναλλακτικό προϊόν χωρίς καύση και μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην πολιτική καταπολέμησης των συνεπειών του καπνίσματος.

Συγχρόνως επισημαίνεται, πως η συνεισφορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη δημόσια υγεία θα είναι ακόμα πιο αποτελεσματική σ’ ένα περιβάλλον, όπου οι περιορισμοί του συμβατικού τσιγάρου θα είναι συγκεκριμένοι, ενδελεχείς και θα αποβλέπουν στη μείωση της χρήσης του.

Ο Δρ Λούσνιακ, τέλος, δηλώνει την ανάγκη να εξαλειφθεί η χρήση των προϊόντων καπνού με καύση και συγχρόνως εκφράζει την ελπίδα και την ευχή σε 50 χρόνια από τώρα να μη χρειαστεί άλλη έκθεση για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, και οι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα αλλά και οι θάνατοι που αυτό προκαλεί, να αποτελούν μακρινό παρελθόν.