Ποια τρόφιμα προκαλούν φαγούρα εκεί που δεν πρέπει!

  • Iatropedia
Σε αμήχανη κατάσταση έρχονται πολλές φορές όσοι υποφέρουν από έντονο κνησμό, γύρω από την περιοχή του πρωκτού. Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για αυτήν την δυσάρεστη κατάσταση; Πως μπορεί να αντιμετωπισθεί; Ποια θεραπεία πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής; Στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί θα ενημερωθείτε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατάσταση αυτή;

Του Αθανάσιου Μπούκαλη Νευροχειρουργού

Τι είναι pruritus Ani ( proo -RI – tus a -ni ) ;

Κνησμός γύρω από την περιοχή του πρωκτού λέγεται pruritus Ani. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα μια επιτακτική επιθυμία για ξύσιμο.

Τι μπορεί να το προκαλεί;

Αρκετοί παράγοντες μπορεί ευθύνονται. Μια κοινή αιτία είναι η υπερβολική υγρασία στην περιοχή του πρωκτού. Η υγρασία μπορεί να οφείλεται σε εφίδρωση ή σε μικρή ποσότητα υπολειμματικών κοπράνων γύρω από την πρωκτική περιοχή.

Ο pruritus ani μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα άλλων κοινών πρωκτικό παθήσεων, όπως αιμορροΐδες και ραγάδες του πρωκτού. Η αρχική κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί από το ξύσιμο, έντονο καθαρισμό της περιοχής ή κατάχρηση τοπικών θεραπείων.

Σε ορισμένα άτομα ο pruritus ani μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση ορισμένων τροφών, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, κυρίως την μπύρα και το κρασί. Τα είδη διατροφής που έχουν συσχετιστεί με pruritus ani περιλαμβάνουν :

• Καφές , τσάι

• Ανθρακούχα ποτά

• Γαλακτοκομικά προϊόντα

• Οι ντομάτες και τα προϊόντα ντομάτας , όπως η κέτσαπ

• Τυρί

• Σοκολάτα

• Ξηροί καρποί

Μήπως o pruritus αni είναι αποτέλεσμα έλλειψης καθαριότητας ;

Η έλλειψη καθαριότητας είναι σχεδόν ποτέ αίτιο. Ωστόσο, η φυσική τάση όταν ένα άτομο αναπτύσσει αυτή την φαγούρα είναι να πλύνετε την περιοχή έντονα και συχνά με σαπούνι και μια πετσέτα. Αυτό σχεδόν πάντα κάνει το πρόβλημα χειρότερο με το να καταστρέφει το δέρμα και να απομακρύνει τα προστατευτικά φυσικά έλαια .

Τι μπορεί να γίνει ;

Μια προσεκτική εξέταση από έναν χειρουργό ή άλλο γιατρό μπορεί να προσδιορίσει μια συγκεκριμένη αιτία για την φαγούρα .

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία για την εξάλειψη του συγκεκριμένου προβλήματος. Η θεραπεία του pruritus αni μπορεί να περιλαμβάνει τα παρακάτω τρία σημεία .

1. Αποφύγετε τα υγρά στην περιοχή του πρωκτού :

• Εφαρμόστε είτε μερικές τούφες από βαμβάκι , μια 4 x 4 γάζα ή κάποια σκόνη από καλαμποκάλευρο για να κρατήσει την περιοχή ξηρά.

• Αποφύγετε όλα τα φαρμακευτικές, αρωματικές και αποσμητικές σκόνες .

2 . Αποφύγετε περαιτέρω τραύμα στην πληγείσα περιοχή :

• Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι οποιουδήποτε είδους στην περιοχή του πρωκτού .

• Μην τρίβετε την περιοχή του πρωκτού με τίποτα – ακόμη και το χαρτί τουαλέτας .

• Για την υγιεινή, το καλύτερο είναι να ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και να σκουπίστε την περιοχή χωρίς τρίψιμο, Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρό χαρτί υγείας, μωρομάντηλα ή ένα υγρό σφουγγαράκι χωρίς τρίψιμο της περιοχής. Ποτέ μην τρίβετε.

• Προσπαθήστε να ξύνετε την περιοχή. Το ξύσιμο προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά, η οποία με τη σειρά της καθιστά την φαγούρα χειρότερη. Για τα άτομα που βιώνουν ακαταμάχητη φαγούρα το βράδυ , φορώντας κάλτσες στα χέρια μπορεί να είναι χρήσιμη .

3 . Να χρησιμοποιείται μόνο φάρμακα που σας σύστησε ο γιατρός σας .

Εφαρμόστε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα με φειδώ στο δέρμα γύρω από την περιοχή του πρωκτού και αποφύγετε την τριβή.

Η παρατεταμένη χρήση των συνταγογραφούμενων ή over the counter φάρμακων τοπικής χρήσης μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό ή ξηρότητα του δέρματος που μπορεί να κάνει την κατάσταση χειρότερη.

Πόσο διαρκεί συνήθως αυτή η θεραπεία;

Οι περισσότεροι έχουν κάποια ανακούφιση από το αίσθημα κνησμού μέσα σε μια εβδομάδα. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από 6 εβδομάδες, ένα follow -up ραντεβού με τον γιατρό σας μπορεί να χρειαστεί .

Αθανάσιος Μπούκαλης Νευροχειρουργός

Ιδρυτής της International Medical Rights

Ιστοσελίδα : https://www.facebook.com/Athanasis.Boukalis.IMR

email: dr_athanasis@hol.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης Α;

Ο ελληνικός καφές χαρίζει χρόνια στη ζωή!

Επικίνδυνο ναρκωτικό η…ζάχαρη!

Όταν τα τετράποδα θεριεύουν πόσο επικίνδυνα δαγκώνουν