Ποια »επαγγελματικά» μικρόβια απειλούν την υγεία;

  • Iatropedia
΄΄Εστία μόλυνσης'' αποτελεί το γραφείο. Από τις τουαλέτες και την κοινόχρηστη κουζίνα μέχρι και τις επιφάνειες των γραφείων καραδοκούν τα λεγόμενα επαγγελματικά μικρόβια που συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives έδειξε ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους υποφέρει από το επαγγελματικό άσθμα αφού ταλαιπωρείται από συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται μόνο κατά την διάρκεια της εργασίας και αποχωρούν με το πέρας του ωραρίου.

Όπως μάλιστα επισημαίνει ο αλλεργιολόγος και εκπρόσωπος του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, dr.Kevin P. McGrath, τα συμπτώματα καταπραΰνονται όταν οι ασθενείς βρίσκονται εκτός εργασίας για μερικές ημέρες ή την εβδομάδα των διακοπών.

Οι παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν το επαγγελματικό άσθμα σχετίζονται με το είδος και τον χώρο της εργασίας:αναπνευστικά ερεθιστικά όπως χημικές ουσίες , χλώριο κόλλες και άλλα πλαστικά είναι ορισμένοι παράγοντες που ενοχοποιούνται στην εμφάνιση άσθματος.

όταν ο υδράργυρος είναι στα ύψη

Η θερμοκρασία που επικρατεί μέσα στο γραφείο αποδείχθηκε ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη

με την παραγωγικότητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν υπνηλία αλλά και μια γλυκιά κούραση στους εργαζόμενους.

οθόνες υπολογιστών

Οι οθόνες των υπολογιστών έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων στην όραση: ξηροφθαλμία, έντονοι πονοκέφαλοι, θολή όραση είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή.

γεμάτες μικρόβια οι κοινόχρηστες επιφάνειες

Οι χώροι των γραφείου αποτελούν μια από τις βασικότερες «εστίες μόλυνσης» αφού χρησιμοποιούνται από την πλειοψηφία των εργαζομένων. Ο πιο δημοφιλής ιός που ανιχνεύεται στις επιφάνειες αυτές είναι ο νοροϊός (norovirus) ο οποίος αποτελεί μία από τις πιο κοινές αιτίες της ιογενούς γαστρεντερίτιδας.

Η μετάδοσή του, γίνεται με τα τρόφιμα, από άνθρωπο σε άνθρωπο, από το νερό ή από κοινόχρηστες επιφάνειες και αντικείμενα. Ένας πολύ καλός τρόπος πρόληψης και προστασίας είναι η επιμελής και σωστή υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή / και αλκοολούχο τζελ χεριών.

ανταλλαγή μικροβίων

Η κοινή χρήση ενός γραφείου με κάποιον συνάδελφο,ευνοεί την ανταλλαγή μικροβίων.

Όπως προέκυψε από μελέτη, που διεξήχθη από μικροβιολόγους και επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του San Diego και της Arizona, οι άντρες είναι περισσότερο επιρρεπείς στα μικρόβια από ότι οι γυναίκες.

Μία βασική αιτία είναι το λιγότερο επιμελές πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας, ενώ και το φυσικό μέγεθος ενός άντρα βοηθά στη μεγαλύτερη δυνατή εξάπλωση των μικροβίων.

βλάβες στο δέρμα

Έρευνα του Πανεπιστημίου Stony Brook στη Νέα Υόρκη, αποκάλυψε ότι οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα ιδίως αν εργάζεσαι σε κοντινή απόσταση από αυτή.

Μάλιστα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν σημαντικές υπεριώδεις εκπομπές από συγκεκριμένους λαμπτήρες, που επιτρέπουν την απελευθέρωση του επικίνδυνου φωτός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νεότητα: Οι φθινοπωρινές θεραπείες που..σταματούν το χρόνο!

Πότε τα μωρά είναι έτοιμα να γεννηθούν;

Γιατί παχαίνουν τα ελληνόπουλα; Παγκόσμια ημέρα Παχυσαρκίας

Όταν η σεξουαλική επαφή προκαλεί πόνο!