Περιττά κιλά: Μη μείνεις έγκυος!

  • Iatropedia
Οι γυναίκες σίγουρα χρειάζονται ειδική διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Όμως, η παρανόηση “τρώμε και για τους δύο” έχει οδηγήσει τις παχύσαρκες γυναίκες σε πολλά προβλήματα.

Εγκυμοσύνη και αύξηση βάρους ποικίλει και εξαρτάται από πολλά πράγματα όπως το βάρος του μωρού, το ποσό του αμνιακού υγρού, η αύξηση του όγκου αίματος της μητέρας καθώς και το προυπάρχον σωματικό λίπος.

Η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενέχει κινδύνους για τη μητέρα και το παιδί. Εάν δε η έγκυος είναι παχύσαρκος, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι βασικές οδηγίες των ιατρών στις παχύσαρκες γυναίκες είναι να χάσουν βάρος πριν την εγκυμοσύνη.

Η υγιεινή διατροφή και σωματικές ασκήσεις θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Το ιδανικό βάρος για μια γυναίκα που μένει έγκυος δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 9 κιλά. Η παρακολούθηση του Δείκτη Μάζας Σώματος αλλά και η μέτρηση λίπους πρέπει να αποτελούν βασικές παραμέτρους στην προ εγκυμοσύνης περίοδο.

Σε έρευνα που έγινε στην Αγγλία από το το 2010 κατέγραψε ότι το 61% των γυναικών που έμεναν έγκυες δεν είχαν ασχοληθεί καθόλου με τις διατροφικές τους συνήθειες ή την απώλεια βάρους στην προ εγκυμοσύνης περίοδο.

Συμπερασματικά

Εάν είσαστε παχύσαρκες γυναίκες, αδυνατίζετε πριν την εγκυμοσύνη και δεν ξεχνάτε ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν τρώτε για δύο.