Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την ψωρίαση!

  • Iatropedia
Η ψωρίαση είναι μια πάθηση του δέρματος που σε αντίθεση με την ψώρα δεν είναι κολλητική. Παρόλα αυτά η εμφάνιση του δέρματος μπορεί να δημιουργεί άγχος και δυσφορία στον ασθενή ειδικά όταν οι βλάβες είναι σε εμφανή σημεία. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι τα σημάδια της ψωρίασης στο δέρμα και ποια η αντιμετώπιση.

 

Η ψωρίαση είναι μια μακροχρόνια πάθηση του δέρματος από την οποία υποφέρουν πολλοί άνθρωποι. Παρά το γεγονός ότι η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία επηρεάζει κυρίως τους ενήλικες και φαίνεται ότι επηρεάζει εξίσου τους άντρες και τις γυναίκες.

Η ψωρίαση εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του δέρματος αυξάνονται γρήγορα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και συσσωρεύονται στην επιφάνεια προτού να έχουν την ευκαιρία να ωριμάσουν. Συνήθως αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου ένα μήνα, αλλά στην ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε λίγες μόνο ημέρες.

Στην τυπική της μορφή η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από πού εμφανίζουν έντονη απολέπιση. Οι βλάβες μοιάζουν με κόκκινα μπαλώματα με σαφή όρια, οι οποίες καλύπτονται από παχιά λέπια. Αυτά τα μπαλώματα, τα οποία μερικές φορές αναφέρονται ως πλάκες, συνήθως εμφανίζουν φαγούρα ή πόνο.

Οι βλάβες της ψωρίασης εμφανίζονται πιο συχνά στους αγκώνες, στα γόνατα, στα πόδια, στην πλάτη, στο πρόσωπο, στις παλάμες και στα πέλματα των ποδιών, αλλά μπορεί επίσης να εμφανισθούν και οπουδήποτε αλλού στο σώμα. Η ασθένεια μπορεί επίσης να επηρεάσει τα νύχια των χεριών και των ποδιών, τους μαλακούς ιστούς των γεννητικών οργάνων και το στόμα.

Ορισμένοι άνθρωποι που πάσχουν από ψωρίαση εμφανίζουν επίσης φλεγμονή των αρθρώσεων που προκαλεί συμπτώματα της αρθρίτιδας. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ψωριασική αρθρίτιδα.

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου, την έκταση των βλαβών, την εντόπιση και μπορεί να περιλαμβάνει τόσο τοπική αγωγή (π.χ. κρέμες) όσο και συστηματική θεραπεία.

 

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός